U Sračincu o stambenim kreditima s potpredsjednikom Vlade Predragom Štromarom

VV | 13.4.2018. u 14:15h | Objavljeno u Našim krajem

Jučer je, u odlično popunjenoj velikoj dvorani Doma kulture u Sračincu, održana javna tribina, na kojoj su svoj rad i projekte predstavili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te njegov domaćin, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Glavne teme o kojima se govorilo bile su skoro ponovno subvencioniranje stambenih kredita za kupnju ili izgradnju prvog stana ili kuće, ponovno pokretanje projekata energetske učinkovitosti za objekte građana, mogućnost izgradnje POS stanova ili kuća u nizu te mnogobrojni komunalni problemi i novosti.

- Želim vam na ovoj tribini ponuditi konkretne informacije o tome kako moje ministarstvo i vlada direktno pomažu našim građanima. Mnoge poslove neposredno s građanima odrađuju jedinice lokalne samouprave, gradovi i općine. Već prije šest godina pokrenuli smo inicijativu za povećanje izvornih prihoda općina i gradova kako bi oni mogli servisirati potrebe građana. Radi se ovdje prije svega o općinama i gradovima kontinentalne Hrvatske, koji su tim prijedlogom trebale kroz sustav poravnanja dobiti više sredstava. No, sve do sada za to nije bilo sluha, a u mandatu ove Vlade to je promijenjeno. Radi se o ozbiljnim sredstvima koja će uvelike povećati mogućnosti djelovanja načelnicima, gradonačelnicima i županima. Ove godine na primjer Varaždinska županija će iz izvornih prihoda prihodovati 11 milijuna kuna više nego prošle godine. - uvodno je rekao potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Nakon toga je bilo više riječi o ponovnom pokretanju programa za subvencioniranje kredita mladima (do 45 godina) za kupnju kuće, kupnju stana ili izgradnju. Po prethodnom modelu 2.321 obitelj je iskoristila tu mogućnost, gdje u prve četiri godine primaju subvenciju na stambeni kredit od 40%. U tijeku je promjena zakona i očekuje se njegovo usvajanje do 15. 7. 2018., a obnova natječaja će biti na jesen. Model će biti sličan, s nekim izmjenama - subvencija se povećava s četiri na pet godina, a bit će od 30 do 50%, ovisno o indeksu razvijenosti mjesta gdje se nekretnina nalazi. Vlada želi potaknuti razvoj manje razvijenih krajeva pa će tamo subvencije biti i veće.

- Sljedeći projekt koji radimo je ponovno pokretanje programa za energetsku učinkovitost kuća naših građana, kao što je to bilo prije 5-6 godina. S obzirom na regulativu EU, trenutno subvencioniramo projekte energetske učinkovitosti samo za javne zgrade. 2016. godine u suradnji s još nekoliko zemalja EU pokrenuli smo promjenu sporne uredbe koja onemogućava da subvencioniramo i projekte fizičkih osoba i nadamo se da će to ove godine biti izmijenjeno. Sredstva su osigurana, oko 25 milijuna eura očekuje naše građane za ovu namjenu. Ukupno s javnim zgradama bit će investirano oko 5 milijardi kuna u sljedećih tri do četiri godine. Time želim pokrenuti građevinsku industriju koja je u ovom trenutku u teškom stanju. - u nastavku je istaknuo Štromar.

Potom je o izgradnji POS stanova govorio načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

- U zadnje se vrijeme susrećemo s velikim brojem upita o POS stanogradnji u općini Sračinec. Znamo da postoji prostor između pošte i ambulante za izgradnju jedne POS zgrade, za koju je ishođena i građevinska dozvola. Napravit ćemo anketu o tome koliko ima interesa i prema tome odlučiti što ćemo i gdje graditi. Prednosti ovog modela su jasne - lako dobivanje kredita, izuzetno niska kamata, niska cijena kvadrata stana. Siguran sam da ćemo uskoro krenuti i s ovim projektom. - rekao je načelnik Novoselec.

U nastavku se potpredsjednik Štromar osvrnuo na jedan od najvažnijih projekata u Hrvatskoj - reformu školstva. Istaknuo je da HNS ovom projektu daje najveći mogući prioritet i da će već ovih dana početi edukacija za učitelje koji će na jesen provoditi eksperimentalni model nastave. Na to se nadovezao i načelnik Novoselec istaknuvši kako Općina Sračinec, iako po zakonu to ne mora, svake godine ulaže značajna sredstva u opremanje škole. Tako je samo ove godine donirano tridesetak tableta kao pomoć u nastavi. Uz to, počeo je i cjelodnevni boravak u OŠ Sračinec koji subvencionira Općina Sračinec.

Pred kraj tribine mještani su postavljali pitanja, a sve zajedno trajalo je gotovo dva sata. Program komunikacije prema građanima u Općini Sračinec nastavit će se i idući četvrtak, kada će se svi zainteresirani na javnoj tribini moći upoznati s projektom parka Velika graba.