U prvih pet mjeseci novorođenih u Klenovniku kao u cijeloj prošloj godini Foto: Općina Klenovnik

U prvih pet mjeseci novorođenih u Klenovniku kao u cijeloj prošloj godini

Varaždinske vijesti | 13.6.2019. u 14:06h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon dugo vremena Općina Klenovnik ima obitelj s petero djece na svom području. Roditeljima malog Roka, Luciji i Jurici Lukavski, načelnik Mladen Blaško u četvrtak je uručio naknadu u iznosu od 5.000 kuna, a mali je Roko nakon dugo vremena peto dijete u nekoj od obitelji s područja općine Klenovnik.

Također, odlukom načelnika, Nikolina i Josip, roditelji male Ele, trećeg djeteta u obitelji, dobili su naknadu od 3.000 kuna. Peto i treće dijete su među devetero novorođenih u prvih pet mjeseci ove godine. Podjela naknada roditeljima novorođenih održana je u prostorijama Općine Klenovnik u četvrtak, 13. lipnja.

Naime, kako bi pomogla roditeljima novorođenih, Općina Klenovnik redovito isplaćuje naknade i to za prvo dijete u obitelji 1.500 kuna, za drugo 1.750 te za treće i svako sljedeće dijete 2.000 kuna. A da ima pozitivnih pomaka pokazuje podatak da je Općina od početka ove godine do 1. lipnja zaprimila već devet zahtjeva za isplatu novčane naknade za novorođenčad, što je gotovo na razini cijele prošle godine kada je bilo ukupno deset zahtjeva.

– Veseli podatak da praktički u prvih pet mjeseci imamo novorođenih kao cijele protekle godine. Svakako na sve načine, i u skladu s našim proračunskim mogućnostima, pomažemo mlade obitelji, obitelji s malom djecom. Naknada za novorođene samo je dio potreba kada beba dođe u obitelj i sigurno da ne rješava sve financijske zahtjeve, ali je simboličan početak i najava da se Općina nastavlja brinuti i pomagati naše male mještane i kasnije – kazao je načelnik Mladen Blaško prilikom podjela naknada roditeljima novorođenih.

Naglasio je i kako će za godinu-dvije, kada netko od djece za koju su danas podijeljene naknade krenuti u vrtić, Općina pomagati sa sufinanciranjem cijene vrtića.

– Kako bi zadržala mlade obitelji na svom području, Općina Klenovnik sufinancira ekonomsku cijenu redovitog vrtićkog programa. Prošle je godine u tu svrhu isplaćeno 307.000 kuna, a ove je godine iznos povećan na 390.000 kuna. Inače, ekonomska cijena redovitog vrtićkog programa iznosi ukupno 1.345,59 kuna, a roditelji u toj cijeni participiraju sukladno imovnom cenzusu, u rasponu od 495 do 660 kuna, dok je za treće i svako slijedeće dijete pohađanje vrtića besplatno – pojasnio je načelnik.

Svakako vrijedi istaknuti i stipendiranje učenika i studenata pa tako trenutno petero srednjoškolaca prima stipendiju u iznosu od 400 kuna, a jednog studenta Općina stipendira sa 600 kuna. Naime, studenti apliciraju i na državne stipendije koje se dodjeljuju u većim iznosima, a budući da ne mogu istovremeno primati dvije stipendije, za općinske su manje zainteresirani.

klenovnik_bebe_1.JPG

klenovnik_bebe_3.JPG

klenovnik_bebe_4.JPG

klenovnik_bebe_5.JPG

klenovnik_bebe_6.JPG

klenovnik_bebe_7.JPG

klenovnik_bebe_10.JPG

klenovnik_bebe_11.JPG