U Novom Marofu u završnu fazu ulazi još jedan veliki kapitalni projekt – dogradnja Dječjeg vrtića

J.Š./Varaždinske vijesti | 4.7.2019. u 15:13h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama Dječjeg vrtića Novi Marof danas je gradonačelnik Siniša Jenkač s predstavnicima tvrtki izabranih u postupku javne nabave potpisao ugovore o izvođenju radova na dogradnji-rekonstrukciji Dječjeg vrtića te za stručni nadzor nad radovima.

Ugovor za dogradnju potpisao je s Darkom Lovrićem, direktorom tvrtke Izgradnja futura d.o.o. iz Donjeg Stupnika, a za stručni nadzor s Ivanom Vindišom, direktorom tvrtke Aris d.o.o. iz Varaždina. Vrijednost radova je 9.146.897,92 kuna s PDV-om, a stručnog nadzora 135.000 kuna s PDV-om.

Gradonačelnik Jenkač istaknuo je da se radi o još jednoj kapitalnoj investiciji za Novi Marof.

– Nakon 19 godina ponovo velika investicija, sada ne u izgradnju, nego u dogradnju dječjeg vrtića. Prva izgradnja bila je 2000. i otvorenje 2001. Sada krećemo u dogradnju, jednako vrijednu investiciju i financijski i prostorno jer ćemo dobiti gotovo još jedan vrtić. Unatoč nešto vremenski duljem periodu od samog početka, kada smo 2015. raspisali natječaj i potpisali ugovor s projektantima, do 2019. kada potpisujemo ugovor s izvođačima. Važno je napomenuti da će vrtić biti sufinanciran europskim sredstvima, sa 6,8 milijuna kuna. Za to je vrijedilo čekati jer bi se Grad inače trebao zadužiti – rekao je gradonačelnik te dodao da se radi i na energetskoj obnovi postojećeg vrtića te će se dobiti zaokružena cjelina.

– Na postojećem dječjem vrtiću investicija je skoro 2,8 milijuna kuna. To radimo preko nacionalnih sredstava Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sve zajedno je dakle oko 12 milijuna kuna investicije u vrtiće. Dugo smo o tome govorili i najavljivali, a sada došli do vidljive faze projekta – kazao je Jenkač.

Rok za izgradnju je nešto više od godinu dana, a Darko Lovrić, direktor firme Izgradnja futura d.o.o. iznimno je zadovoljan što je upravo njegova firma odabrana na natječaju.

- Riječ je o doista ozbiljnom natječaju, ali mi smo zadovoljili sve kriterije i odabrani smo za glavnog izvođača radova na Dječjem vrtiću. O značaju vrtića za ovo mjesto ne treba mnogo govoriti, mi ćemo svakako dati svoj obol koji se i očekuje, a to su kvaliteta i rok – izjavio je Lovrić.

Dječji vrtić Novi Marof trenutno ima upisano 159 djece u šest odgojno-obrazovnih skupina.

- Osim redovitog desetsatnog programa Dječji vrtić Novi Marof provodi i program predškole koji je ove pedagoške godine pohađalo 75 djece. Desetsatni program provode u dvije jasličke i četiri vrtićke skupine. Na realizaciji odgojno-obrazovnog rada radi 13 odgojno obrazovnih djelatnika i jedna stručna suradnica, a još je zaposleno sedam djelatnika tehničke službe i tri asistentice za djecu s teškoćama u razvoju. Dogradnjom vrtića planira se zaposliti još osam djelatnika/ca za provođenje odgojno-obrazovnog procesa, jednog stručnog suradnika/cu i dva djelatnika/ce tehničke službe - istaknula je ravnateljica vrtića Karolina Fotak.

– Dogradnja Dječjeg vrtića Novi Marof imat će značajnu ulogu za podizanje kvalitete rada vrtića samim time što će nam novi prostori omogućiti djelomično rasterećenje odgojno-obrazovnih skupina, dobiti ćemo prostor namijenjen provođenju programa predškole i kraćih programa koji će biti namijenjeni i djeci koja nisu redoviti polaznici desetsatnog programa vrtića. Prostorno materijalni kontekst je uz kvalitetan odgojno obrazovni kadar najznačajniji čimbenik za provođenje kvalitetne odgojno obrazovne prakse, kojom se potiče cjelokupni rast i razvoj svakog djeteta, roditelja, djelatnika i okruženja u kojem djelujemo – kazala je Fotak.

Trenutni kapacitet kojeg ima Dječji vrtić Novi Marof zadovoljava tek nešto više od 60 posto potreba roditelja za upisom djece u vrtić pa će dogradnja podići standard u odgojno-obrazovnom segmentu na području Grada Novog Marofa, osnivača Dječjeg vrtića Novi Marof.

Rekonstrukcija-dogradnja građevine javne i društvene namjene, predškolska ustanova – Dječji vrtić Novi Marof, što je službeni naziv prijavljenog projekta, sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fond za ruralni razvoj sa 85 posto EU sufinanciranja.

Označeno u