Čelnici vatrogasnih društava u Novom Marofu: država treba dati više novaca za DVD-e

| 31.1.2019. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Novi Zakon o vatrogastvu, koji bi trebao biti usvojen tijekom ove godine, bio je središnja tema sastanka čelnika vatrogastva sjeverozapadne Hrvatske, održanog u Novom Marofu. Na sastanak su stigli predsjednici, zapovjednici i ostali predstavnici vatrogastva iz Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije. Uoči početka radnog dijela sastanka, okupljene je pozdravio gradonačelnik Siniša Jenkač koji nije krio zadovoljstvo što su se čelni ljudi vatrogastva okupili upravo u Novom Marofu.

- Novomarofsko Vatrogasno društvo i novomarofska Vatrogasna zajednica odlično su organizirani, a novomarofsko vatrogasno društvo je perjanica čitavog ovog kraja, bivše Općine Novi Marof, jer pokrivaju i dio autoputa, najopremljeniji su i najefikasniji u rješavanju svojih zadaća – kazao je Jenkač istaknuvši da Grad Novi Marof s gotovo 800 tisuća kuna podupire Vatrogasnu zajednicu. Dodao je da Grad kreće u nabavu novog vatrogasnog vozila, prema specifikaciji Vatrogasne zajednice, koje će dopuniti opremljenost Vatrogasnog društva Novi Marof i samim time njihovu operativnost dići na još višu razinu. 

- Predvidjeli smo milijun i 600 tisuća kuna. Ono što je važno da mi vlastitim sredstvima kupujemo vozilo, dakle ne iz donacija, ne iz državnih sredstava zbog čega onda vatrogasna vozila mogu biti i povučena i u operativu, obično je to na more. Ovo nije taj primjer i ako zbrojimo te iznose, to je mnogo novca koje Grad Novi Marof ulaže u vatrogastvo – rekao je Jenkač dodavši kako se nada da će novi zakon koji je u pripremi osigurati dodatna financijska sredstva kroz državni proračun i da će funkcija vatrogastva biti na još višoj razini. 

Kad je riječ o novom Zakonu o vatrogastvu, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader je istaknuo da su vatrogasci prvi put u svojoj dugoj povijesti doživjeli da Hrvatska vatrogasna zajednica postaje nadležno tijelo za vatrogastvo.

- Dosad smo uvijek bili pod nekim – Državne uprave za zaštitu i spašavanje, MUP-a ili raznoraznih tuđih nadležnosti, a s 1. siječnja 2020. godine HVZ će dobiti status Središnjeg državnog ureda, znači malo ministarstvo, što nam daje mogućnost da sami kreiramo podzakonske akte – rekao je Sanader te dodao da je problem što Zajednica od 1993. godine nije uspjela promijeniti niti jedan podzakonski akt:

- Uvijek su nam se nametala neka rješenja s kojima se vatrogasci nisu slagali. Naša obveza je, po odluci od prošle godine donesena u Zakonu o ovim nadležnostima koje smo dobili, da u ovih godinu dana uskladimo Zakon o vatrogastvu i pripremimo sve normativne akte i pravilnike koji bi rješavali u potpunosti cijeli naš sustav – pojasnio je Sanader. Da su pred vatrogastvom bolji dani smatra i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović koji je objasnio što vatrogasci očekuju od novog Zakona:

- Očekujemo da se poslože određene stvari koje dosad nisu funkcionirale, a to su bolje financiranje dobrovoljnog vatrogastva s razine države, bolje osmišljavanje raspodjele i podjele vatrogasne opreme, ali isto tako i određene beneficije koje dobrovoljni vatrogasci dosad nisu imali. Budući da je sjeverozapad Hrvatske poznat po tome da imamo jako malo javnih vatrogasnih postrojbi, znači profesionalnih postrojbi kojih u četiri ih županije imamo svega sedam, većinu zaštite nose dobrovoljci, a njih treba beneficirati da bi zaštita bila na ovoj ili višoj razini – zaključio je Vukalović.

Označeno u