Današnje je podjela potpora roditeljima novorođenih bila prve ove godine

U Novom Marofu danas podijeljeno 19 naknada roditeljima novorođene djece

| 25.1.2017. u 10:16h | Objavljeno u Našim krajem

Novomarofski gradončelnik Siniša Jenkač danas je po prvi put ove godine podijelio potpore za novorođene. Riječ je o 19 novih naknada za što je u ovogodišnjem proračunu osigurano 22,5 tisuća kuna. Prema odluci Grada pravo na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno prvo dijete imaju roditelji ili samohrani roditelj u iznosu od 1.000 kuna, a za drugo i svako naredno dijete, novčana potpora se povećava za 500 kuna po djetetu.

Inače, u protekloj godini bilo je pet podjela odnosno 105 potpora za što je iz proračuna izdvojeno 160,5 tisuća kuna. Porast je to u odnosu na 2015. kada su bile 102 potpore za što je tada utrošeno 148,5 tisuća kuna. Dodajmo da je 2014. za potpore novorođenima utrošeno 147 tisuća te godinu dana ranije 177 tisuća kuna. Za ovu je godinu za potpore za novorođene u proračunu osiguran iznos od 170 tisuća kuna.

Ovo je mali znak pažnje od gradske uprave. Iako se ne radi o velikim sredstvima radi se o iznosu koji svakako dobro dođe roditeljima u prvim danima života njihovih beba za pokriće troškova koji zasigurno nisu mali – naglasio je prilikom podjela gradonačelnik Jenkač. Ujedno je poručio svim roditeljima koji, zbog raznih okolnosti, trebaju dodatnu pomoć Grada da se jave u gradsku upravu.

Inače, gradska uprava razmišlja o povećanju iznosa za drugo i svako naredno dijete u obitelji o čemu će se, najavio je gradonačelnik, raspravljati kroz rebalans nakon lokalnih izbora. Najavio je mogućnost da svako slijedeće dijete primi potporu uvećanu za tisuću kuna.

Budući da se uspješno sanira manjak i da se proračun solidno puni postoji mogućnost da se povećaju sredstva za novorođene – izjavio je Jenkač. Govoreći o prošloj godini, u kojoj je došlo do laganog porasta broja novorođenih, Jenkač je izrazio zadovoljstvo tom činjenicom, ali da je to još daleko kako bi došlo do pozitivnog prirodnog prirasta.

Ivana Sokač, majka dvoje mališana, naglasila je kako je svaka pomoć dobrodošla i da će se novci utrošiti na razne potrepštine poput pelena ili odjeće, odnosno sve što je potrebno za prinovu u obitelji. Domagoj Golub, jedan od roditelja koji je bio na podjeli potpora, rekao je da će se dobivena sredstva staviti na račun njihove kćeri.