U Maruševcu održana druga glazbeno-poetska večer Bezimenoj i Hommage Jurici Vargi

J.Š./Varaždinske vijesti | 1.12.2018. u 16:16h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U ispunjenoj dvorani Općine Maruševec, a u organizaciji Udruge prijatelja dvorca Maruševca, Općine Maruševec, Ogranka Matice hrvatske Varaždin i Udruge Ritam misli, održana je svečanost u čast književniku Gustavu Krklecu i dvorskom slikaru Jurici Varga.

Večer su stihovima Gustava Krkleca ali i svojim autorskim obogatili brojni pjesnici; Ljubica Ribić, Milan Novak, Đurđica Garvanović Porobija, Nenad Slukić, Ružica Kišur Črlenec, Ružica Marulić Vasilić, Davorka Črnčec, Ivan Goran Žunar, Ljiljana Vuglač te Miroslav i Ankica Betlehem, glazbenici.

O životu i stvaralaštvu Jurice Varga govorili su Zlatko Baranašić i predsjednica Udruge prijatelja dvorca Maruševca, Blanka Glavica Ječmenica.

- Obilježavamo imena dvojice ljudi blisko vezanih uz Maruševec. Pjesnika i književnika Gustava Krkleca, u čiju čast već 20 godina organiziramo razna događanja i slikara Jurice Varga, Dvorskog slikara dvorca Maruševca, koji nas je napustio prije 10 godina, a koji je izuzetno puno napravio za Maruševec, njegovu promociju i kulturu. Obojica su Maruševec nosila u srcu, ostavili duboke tragove i Maruševec im se odužuje toplim sjećanjima i pažnjom koju su zaslužili - rekla je tom prilikom predsjednica Udruge Blanka Glavica Ječmenica.

Svečanosti su nazočili načelnik Općine Maruševec Damir Šprem i zamjenik načelnika Mario Klapša, koji je tom prilikom istaknuo kako je ova sredina uz ostalo, bogata kulturnom poviješću, tradicijom ali i kulturnim životom.

- Upravo ovakvi događaji, glazbene, poetske, dramske večeri, predstavljanje knjiga, kao i drugi kulturni događaji poput Čiselske nedele i nedavno održane manifestacije Jesen u Maruševcu, pravi su dokaz tome. Dokaz su kako je cilj Općine Maruševec širenje kulture i književnosti - kazao je zamjenik načelnika Klapša, čestitavši pritom Udruzi prijatelja dvorca Maruševca i njihovoj predsjednici na nepresušnoj energiji koju ulaže u društveni i kulturni razvoj Općine Maruševec.

Gustav Krklec hrvatski je književnik rođen 1899. godine u Udbinji kraj Karlovca, no djetinjstvo je proveo u Hrvatskome zagorju, zbog očeve službe. Osnovnu je školu pohađao u Maruševcu, s dva brata i tri sestre. Klasičnu gimnaziju u Varaždinu upisao je 1909. godine, a 1915. je upisao sedmi razred u klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Sljedeće godine nastavio je školovanje na Šušku i tamo maturirao 1918. godine. Iste godine započeo je studij poljoprivrede u Beču, nakon jednoga semestra vratio se u Zagreb i upisao Filozofski fakultet, gdje je tri semestra studirao filozofiju. Upravo je Maruševec ostao jedno od glavnih motiva u Krklecovom literarnom radu. Preminuo je 1977. godine u Zagrebu, a na stotu godišnjicu njegova rođenja 1999. godine, podignuta mu je spomen ploča u Maruševcu. Obilježavanjem 20. godišnjice smrti, održana je prva poetsko-glazbena večer, pod nazivom „Bezimena“, s namjerom da postane tradicionalna manifestacija.

Jurica Varga rođen je 1950. godine u Varaždinu. Samouki slikar često je boravio u Maruševcu i bio jedan od najaktivnijih članova Udruge prijatelja dvorca Maruševca. Tu mu je dodijeljen naziv Dvorskog slikara dvorca Maruševca, koji je s ponosom nosio. Najčešće je koristio likovne tehnike ulje na platnu, kartonu i lesonitu te akvarel na papiru, za motive varaždinskih bajera, dravskih pejzaža, gradskih veduta, portreta, klauna … Organizirao je stotinjak izložbi, likovnih stvaraonica i različitih kulturnih događanja samo u Maruševcu, ali i Hrvatskoj i izvan njezinih granica. Preminuo je 2008. godine u svom ateljeu u Varaždinu. Na prijedlog prijatelja iz Maruševca posthumno mu je Varaždinska županija dodijelila nagradu za životno djelo.

Označeno u