U Ludbregu održana Kešnerijada u čast Mladena Kerstnera

N.P./VV | 14.7.2017. u 13:24h | Objavljeno u Našim krajem

Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner i ove se godine prisjetila svog sugrađanina, književnika, scenarista i redatelja po kojemu i nosi ime – Mladena Kerstnera. Ovogodišnja manifestacija kajkavskih dana Kešnerijada, posvećena tvorcu nekih od najpoznatijih hrvatskih serija kao što su Gruntovčani, Dirigenti i mužikaši te Mejaši, trajala je tri dana.

Program je započeo u četvrtak 6. srpnja kada je otvorena izložba skulptura na temu Gruntovčani u kojoj su svoje radove izlagali Vanda Bilinski, Marija Kovačić, Radoslav Novosel, Josip Žagar, Zvonimir Dangubić i Juraj Zorko Vučetić. Nakon otvorenja izložbe slijedila je poetsko glazbena večer Vlatke Fotak gdje su kao gosti nastupili tamburaši KUD-a Anka Ošpuh i vokalna skupina Pajdašice.

Najiščekivaniji dio trodnevne manifestacije bio je večernji program u petak 7.srpnja kada su u atriju dvorca Batthyany trebali gostovati glumci koji su utjelovili Dudeka i Regicu, Smiljka Bencet i Martin Sagner, ali koji ipak nisu došli zbog velikih vrućina i sparina.

Program su vodili ludbreški Dudek i Regica koje su utjelovili Aleksandar Horvat i Đurđa Kokanović. Svojim humorističnim nastupom prisutne su uveli u atmosferu Gruntovca i prisjetili ih kako je to izgledalo davne 1975. godine kada je serija prvi puta ugledala svjetlo malih ekrana. Atmosfere sa snimanja serija prisjetio se i Nikica Novosel, legendarni Tuna Pišpek, koji se odazvao na poziv da prisustvuje manifestaciji. Svojim vicevima, dosjetkama te prvenstveno veselim duhom razveselio je cijelu publiku, a između ostalog poručio joj da čuva i njeguje ono blago koje je Mladen Kerstner ostavio za sobom.

Osim Nikice, o Mladenu su pričali i njegov sin Mladen Kerstner mlađi te predsjednik Ogranka matice Hrvatske u Koprivnici, Dražen Ernečić.

Mladen Kerstner mlađi ispričao je nekoliko anegdota o svojem ocu i snimaju serije Dirigenti i mužikaši ali i najavio da će se od sljedeće godine u repertoar kazališta Gavella uvrstiti drame njegova oca.

- Primio sam poziv od ravnatelja kazališta Gavella Borisa Svrtana koji je tražio da se sastanem s njim. Odmah sutradan smo se našli i on je predložio da od sljedeće godine u repertoar kazališta uvrsti tatine drame. Ja sam naravno bio oduševljen i odmah mu idući dan donio tekstove koje je sakupio naš gradonačelnik Dubravko Bilić. Osim njemu, ovim putem se moram zahvaliti i Draženu Ernčiću i Editi Kutnjak-Zlatar koji su bili inicijatori sabranih djela Mladena Kerstnera - rekao je Mladen Kestrner mlađi, ujedno zahvalivši svim prisutnima koji su došli odati počast njegovom ocu.

- Čast mi je i zadovoljstvo sudjelovati na kajkavskim danima u Ludbregu, pogotovo u ovakvom svečanom programu. Za nas matičare važno je da proučavamo djela svih književnika, naših društvenih radnika, intelektualaca, znanstvenika i svih koji se bave ili su se bavili našom javnom kulturom i javnim dobrom. Mladen Kerstner bio je itekako osviješten i duboko ukorijenjen u svoj zavičaj, u svoj Ludbreg, u svoju kajkavštinu, u svoje ljude i svoj jezik. A upravo je jezik najveće blago i najveća blagodat nekog kraja i zavičaja. Jezik nam omogućuje da imamo ove prekrasne kajkavske skladbe i komediografske komade – rekao je Dražen Ernečić, predsjednik Ogranka matice Hrvatske u Koprivnici.

Prisutnima se na odazivu zahvalila Edita Kutnjak-Zlatar, a večer je završila zajedničkom pjesmom publike i zbora.

Subotnji program, 8.srpnja, počeo je nešto ranije. U dvorcu Batthyany održana je manifestacije dječjeg kajkavskog stvaralaštva u sklopu koje je održana promocija Zbornika 2016./2017. U programu su sudjelovala djeca iz dječjeg vrtića Smjehuljica, učenici osnovne i srednje škole Ludbreg te Adrian Detelj i Maks Patafta u scenskoj igri Skupijaš.

DSC 2498

 

DSC 2628