U Ludbregu na dvije lokacije otvoreni podzemni kontejneri Foto: Grad Ludbreg

U Ludbregu na dvije lokacije otvoreni podzemni kontejneri

Varaždinske vijesti | 10.10.2018. u 14:05h | Objavljeno u Našim krajem

Pametni sistem podzemnih kontejnera za odlaganje otpada otvoren je u Ludbregu u sklopu realizacije projekta "Ecological Smart and Sustainable Cities" - akronim projekta EcoSmartCities. Sistem podzemnih kontejnera uključuje dva podzemna sustava s tri kontejnera od 2.200 litara koji su postavljeni na dvije lokacije, u Ulici Ivana Gundulića i u Ulici Augusta Šenoe, u blizini Dječjeg vrtića "Radost" Ludbreg.

- Ovo je jedan u nizu događaja u stvaranju zelenoga, održivoga i energetski samodostatnoga grada Ludbrega u budućnosti. To su sve mali koraci, ali u ovom poslu važno je makar i najmanjim koracima hodati prema naprijed. Posebno mi je drago da govorimo o ovim kontejnerima, o aplikaciji kojom će se upravljati kontejnerima i da s ponosom mogu reći da su to sve ludbreški proizvodi, proizvodi ludbreških firmi, ludbreške pameti koji će sigurno svoje mjesto naći na tržištu. Kad govorimo o europskim novcima, oni nisu samo da naprave tablu, već služe za razvijanje novih proizvoda, novih projekata koji će se kasnije implementirati ne samo kod nas nego možda i u nekim drugim europskim zemljama. To je prava vrijednost europskoga novca i on ne vrijedi onih 85 posto, on vrijedi 300 posto kojih će se u budućnosti generirati. Zahvaljujem tvrtki Oprema, koja je izradila rješenje, Poduzetničkom inkubatoru Lucera, ljudima koji razvijaju pametna rješenje, zahvaljujem našem komunalnom društvu koje je isto tako sudjelovalo u cijelom projektu, a koje će se u konačnici skrbiti da sve ovo funkcionira kako treba. Zahvaljujem i djelatnicima Grada Ludbrega bez kojih ovo ne bi bilo moguće. Zahvaljujem i mađarskim partnerima jer sve što smo danas prezentirali omogućeno nam je kroz Interreg Mađarska Hrvatska – rekao je na otvorenju gradonačelnik Dubravko Bilić.

Ovim sustavom će se upravljati preko pametnih i održivih IT rješenja koje će omogućiti daljnju nadogradnju uspostavljenog sustava.

- Hvala Gradu Ludbregu na ukazanom povjerenju za izradu ovog projekta. Rješenje je napravljeno kompletno u našoj županiji, betonski uložak je vodonepropusan, napravljen u Zagorje Tehnobetonu, čelična konstrukcija te vanjski usipnici u Opremi d.d. u Ludbregu. Razlika između standardnih kontejnera i ovih je da imamo dvakubični kontejner unutra, ispod površine, nema nikakve fermentacije neugodnih mirisa. Dobra stvar je da se ne treba toliko često prazniti kontejner jer je postotak zbijenosti veći 30 posto – rekao je Nenad Horvat, predstavnik tvrtke Oprema d.o.o.

Kroz uspostavu pametnog sustava podzemnih kontejnera Grad Ludbreg želi pozitivno utjecati na promjenu svijesti kod građana, povećati stupanj recikliranja i razvrstavanja otpada te unaprijediti sustav gospodarenja otpadom koji se temelji na inovativnoj infrastrukturi, pametnim rješenjima i najnovijim dostignućima na području zaštite okoliša.

- S obzirom kako smo u Lucera poduzetničkom inkubatoru donijeli stratešku odluku o razvoju projekata temeljenih na naprednoj tehnologiji pa smo nevezano uz ovaj projekt razvili nekoliko sustava za virtualnu i proširenu stvarnost nije bilo teško donijeti odluku da pokušamo izraditi i sustav mjerenja količine otpada u podzemnim kontejnerima. Iako na tržištu već postoje i drugi sustavi koji bi mogli odraditi ovaj posao, mi smo se odlučili razviti naše rješenje, uostalom kao što smo razvili i sustav evidencije otpada koji se koristi u Ludbregu, a odnedavno i u Buzetu. Zadnje što bih rado spomenuo je činjenica kako gradske vlasti planiraju implementirati u našu sredinu i ostale "pametne" senzore, neovisno radi li se o mjerenju kvalitete zraka, gustoće prometa ili pronalaska praznih parkirnih mjesta. Iskustvo koje smo stekli izradom ovog rješenja vrlo je vrijedno i zapravo nam omogućava da izradimo rješenja po našoj mjeri koja bi sva u konačnici trebala služiti samo jednoj svrsi, a to je povećanje kvalitete života građana grada Ludbrega. Takva rješenja naravno mogu se lako ugraditi u sve ostale sredine što opet dodatno pozicionira LUCERA poduzetnički inkubator na mapu inovativnih i kreativnih rješenja temeljenih na naprednoj tehnologiji. – rekao je Robert Majhen, IT manager u poduzetničkom inkubatoru Lucera.

Provedba ovog projekta koji je odobren za sufinanciranje iz Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. započela je u listopadu prošle godine, a vodeći partner je upravo Grad Ludbreg. Partner na projektu je Grad Zalaegerszeg iz Mađarske.

Ukupno predviđeno trajanje projekta je 16 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 204.943,00 eura.

ludbreg_podzemni_kontejneri_1.jpg

ludbreg_podzemni_kontejneri_2.jpg

ludbreg_podzemni_kontejneri_3.jpg