U Ivancu postavili kontejnere  za zbrinjavanje opasne ambalaže od kemijskih sredstava Foto: B. Težak / Grad Ivanec

U Ivancu postavili kontejnere za zbrinjavanje opasne ambalaže od kemijskih sredstava

Varaždinske vijesti | 18.10.2017. u 12:28h | Objavljeno u Našim krajem

Na Vrhe i Sinovske, dvije vinogradarski najfrekventnije lokacije na području grada Ivanca, postavljeni su kontejneri za zbrinjavanje opasne ambalaže od raznih kemijskih sredstava koje vinogradari, ali i ratari, voćari i povrtlari koriste u tretiranju vinograda i drugih poljodjelskih kultura.

Specijalne kontejnere zapremnine 700 litara, dimenzija 100x120x80 centimetara, koji su vakuumski zatvoreni i osmišljeni tako da u okoliš ne ispuštaju mirise ili sadržaj, postavila je ivanečka Udruga vinara i vinogradara Peharček.

Kontejneri su nabavljeni u sklopu projekta „Zbrinjava educirano“ koji je raspisala Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah. Temeljem ideje predsjednika Peharčeka Dragutina Meseca, ovaj projekt je za udrugu napisao i na natječaj Zamaha uspješno aplicirao Projektni ured Grada Ivanca. Njegovu vrijednost potvrđuje i podatak da se našao gotovo u vrhu rang ljestvice odobrenih projekata, a za realizaciju je odobreno 10.000 kuna, maksimalan iznos koji se po projektu mogao ostvariti.

Postavljanje kontejnera izazvalo je pozitivan odjek i pohvale javnosti, to više što je s tvrtkom Ciak d.o.o., s kojom je realiziran postupak nabave, dovoza i postavljanja kontejnera, ujedno dogovoreno da će prikupljen opasan otpad odvoziti i zbrinjavati po najvišim ekološkim standardima.

U sklopu ovog projekta odrađeno je i savjetodavno predavanje za vinogradare na temu procesa i preparata u preradi grožđa i proizvodnji mošta, odnosno vina. Predavanju se odazvalo više od stotinu vinogradara i podrumara iz društva Peharček i okolnih srodnih društava. Time je na kvalitetan način zaokružena ova korisna i lijepa ekološka priča ivanečkih vinogradara. Naučili su koje pesticide koristiti, kada i koliko, a naposljetku će tu istu ambalažu zbrinuti sigurno, ne zagađujući okoliš i ne uništavajući biljni i životinjski svijet.

ivanec-kontejner-pesticidi-sinaske-121017.jpg

ivanec-kontejner1-pesticidi-sinaske-121017.jpg

ivanec-predavanje1-peharcek-010917.jpg