Sutra nastavak akcije sterilizacije pasa u romskim naseljima Foto: Ilustracija

Sutra nastavak akcije sterilizacije pasa u romskim naseljima

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.8.2018. u 20:19h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji sa skloništima, udrugama, općinama, gradovima, županijom i romskim stanovništvom, pokrenulo je veliku akciju sterilizacije pasa u romskim naseljima Međimurske županije.

Do sada je u općinama Goričan, Nedelišće, Orehovica, Podturen te gradovima Čakovcu i Murskom Središću ukupno pregledano 747 pasa od kojih je 508 sterilizirano, 191 pas smješten je u sklonište za napuštene životinje, a 114 pasa je udomljeno i/ili vraćeno vlasnicima. Nastavak akcije kreće sutra i provodit će se u općinama Mala Subotica, Pribislavec, Domašinec i Kotoriba.

- Želim zahvaliti svima koji su do sada sudjelovali u akciji kao i lokalnom stanovništvu koje je pružilo veliku podršku rješavanju problema. Ovo je izvrstan primjer dobre suradnje svih razina vlasti, službi i lokalnog stanovništva i nadam se da ćemo po ovom modelu i ubuduće pristupati izazovima koji nas okružuju – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Sterilizacija pasa u romskim naseljima provodi se kako bi se zaustavilo njihovo daljnje razmnožavanje i priljev novih neželjenih životinja, a cilj je pomoći romskom stanovništvu koje brine o životinjama koje su napustili neodgovorni vlasnici. Akcija uključuje hvatanje svih pasa, sterilizaciju (mužjaka i ženki starijih od šest mjeseci) te vraćanje kastriranih i izliječenih pasa vlasnicima ili posjednicima, kao i njihovo udomljavanje. Sterilizaciju pasa provode nadležne veterinarske organizacije uz pomoć Ministarstvo poljoprivrede.

Podsjetimo, Zakonom o zaštiti životinja (NN 102/17) propisano je da način postupanja s napuštenim ili izgubljenim životinjama propisuju općim aktima predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave. Jedinice lokalne samouprave mogu, sukladno članku 62., stavku 6. Zakona, kao mjeru rješavanja problema napuštenih pasa i mačaka, propisati i trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja.