Stariji građani Ivanca plaćat će manje račune za smeće i manju komunalnu naknadu

| 2.2.2019. u 20:10h | Objavljeno u Našim krajem

Ivanečki gradski vijećnici na sjednici su u četvrtak, 31. siječnja, razmotrili 15 točaka dnevnog reda i donijeli niz odluka koje će rezultirati nizom benefita za pojedine skupine građana. Odnosi se to ponajprije na izmjene i dopune dosadašnje Odluke o pružanju javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada koju su vijećnici donijeli jednoglasno. Njome je određeno više novih pogodnosti za građane. Prije svega, korisnici usluge koji imaju jedno ili više djece starosti do 24 mjeseca, kao i stare bolesne osobe koje pate od inkontinencije, oslobađaju se usluge plaćanja odvoza pelena. Riječ je o otpadu koji, s obzirom na količinu i težinu, korisnicima povećava broj odvoza, a samim tim i cijenu javne usluge.Nadalje, od plaćanja cijene odvoza otpada oslobođeni su i građani s područja naselja Jerovec, zbog otežanih uvjeta života u blizini odlagališta komunalnog otpada.

- S obzirom na to da odredbe o mogućnosti da se dio građana oslobodi od usluge plaćanja odvoza otpada prethodno nije bilo u zakonskim odredbama, gradonačelnik Milorad Batinić dosad je učestalo isticao da će takvu mogućnost za Jerovec predložiti samo u slučaju da ona bude predviđena novim zakonom. Budući da je u međuvremenu donesen Zakon o održivom gospodarenju otpadom koji takvu mogućnost dopušta, a sukladno najavi koje je na skupu u listopadu lani dao na Zboru građana Jerovca Gornjeg i Donjeg, takva odredba sada je i ugrađena u novu Odluku pa će građani tih naselja i dalje imati besplatan odvoz. Troškovi ove usluge će se Ivkomu podmiriti iz gradskog proračuna - pojašnjavaju u Gradu.

Gradonačelnik je također podnio novi amandman kojim je predložio da se u Odluku ugradi još jedna odredba, a to je da se staračka samačka domaćinstva s navršenih 70 godina, koja imaju prijavljeno prebivalište na području grada Ivanca, oslobode plaćanja 50% cijene minimalne javne usluge prikupljanja otpada te da se ti troškovi podmire iz Programa socijalne skrbi.

S obzirom na to da takva odredba zahtjeva izmjenu dosadašnje Odluke o socijalnoj skrbi, Gradsko vijeće je u dnevni red sjednice po hitnom postupku uvrstilo dopunu Odluke o socijalnoj skrbi te je nakon toga i jednoglasno donijelo.

Pravo na besplatan odvoz otpada, imat će, dakako, i svi primatelji zajamčene minimalne naknade, i to temeljem posebnog propisa.

Novosti ima još. Naime, odlukom Gradskog vijeća, staračka samačka kućanstva starija od 70 godina oslobođena su i plaćanja 50% komunalne naknade, što je novi benefit kojim će se građanima prepoloviti dosadašnji iznos komunalne naknade.

U daljnjem tijeku sjednice vijećnici su donijeli Program dodjele bespovratnih potpora za poticanje razvoja poduzetništva na području grada Ivanca u 2019. godini, a usvojili su i Program rada Savjeta mladih za ovu godinu koji im je predstavila i obrazložila njegova predsjednica Maja Ferenec Kuća.

Donijeta je i odluka o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj.

Vijeće je donijelo i zaključak o provedbi mjerenja posebne namjene na lokaciji peradarske farme Petrinjak u naselju Horvatsko. Grad će raspisati postupak javne nabave temeljem kojeg će se odabrati tvrtka koja će izvršiti mjerenja po propisanoj metodologiji.

Gradsko vijeće prethodno je usvojilo izvješća o financijskom poslovanju u 2017. godini tvrtki čiji je osnivač ili u kojima posjeduje vlasničke udjele i to varaždinske Čistoće, Ivkoma, Ivkom-voda i Poslovne zone Ivanec.

Budući da se iz Varkoma na sjednici nije pojavio predstavnik tvrtke koji bi mogao dati odgovor na vijećnička pitanja, ovu je točku Vijeće skinulo s dnevnog reda.

U uvodnom dijelu sjednice, na Aktualnom satu, gradonačelnik je odgovarao na pitanja vijećnika. Na pitanje Stjepana Hudoletnjaka (HNS) koji je aktualizirao tematiku koja je Ivanec proteklih dana digla na noge - o preuzimanju Ivkom voda koja je od strane direktora Varkoma najavljena kao gotova stvar – Batinić je izvijestio da je o tome već razgovarao s nadležnima u Hrvatskim vodama te im prenio razloge svog protivljenja prijedlozima koji su upućeni u javno savjetovanje.

Ponovno je izrazio jasan stav: Nema ni ekonomskog niti bilo kojeg drugog razloga da se sustav Ivkoma pripoji sustavu Varkoma. Ukratko, ovakvim planovima – odlučno i veliko NE!

Označeno u