STANARI JEZERSKOG PUTA Neka GK Grupa počne održavati cestu, prevršili su svaku mjeru strpljenja! Foto: Grad Ivanec

STANARI JEZERSKOG PUTA Neka GK Grupa počne održavati cestu, prevršili su svaku mjeru strpljenja!

Grad Ivanec/vv | 18.10.2023. u 16:00h | Objavljeno u Našim krajem

„Okidač“ za prosvjed bilo je još jedno, novo oštećenje na vozilu jednog vlasnika

Na inicijativu grupe stanara ivanečkog Jezerskog puta na čelu s Tomom Fištrekom, u petak, 13. listopada poslijepodne, u toj su se ulici spontano okupili građani na prosvjednom skupu. Razlog okupljanja i revolta građana jest prometnica kroz njihovu ulicu, a koja je, zbog neodržavanja, u katastrofalnom stanju i za to mještani krive izvođača na Aglomeraciji, GK Grupu Varaždin.

Kako bi svim mjerodavnim institucijama skrenuli pažnju na ogromne probleme koje zbog toga imaju u svakodnevnom životu, ali i na poteze koji bi, ako se tako i dalje nastavi, mogli uslijediti, mještani su na skup pozvali predstavnike ŽUC-a (u čijoj je nadležnosti ova cesta), zatim, predstavnike Ivkom-voda Ivanec kao investitora Aglomeracije te Grada Ivanca, kao lokalne samouprave.

12158.jpg

Ideja pokretača prosvjeda bila je da ih iz prve ruke upoznaju s realnom i konkretnom problematikom koja ih pritišće. Također, da nakon toga zajednički artikuliraju određena rješenja u korist građana, a kojima bi se prisililo izvođača da počne izvršavati svoje ugovorne obveze po pitanju primjerenog održavanja ceste.

Od svih pozvanih na skup se odazvao samo gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, koji je izrazio žaljenje zbog neodaziva predstavnika ŽUC-a i Ivkom voda.

Građani: Prekopat ćemo Jezerski put i onemogućiti promet!

„Okidač“ za prosvjed bilo je još jedno, novo oštećenje na vozilu jednog vlasnika, nastalo zbog iznimno lošeg stanja ulice koja je pretvorena u najgoru vrstu makadamskog puta. S obzirom na to da oštećenja vozila ima još, stanari su pitali kome će za popravak ispostaviti račun.

-GK Grupa je ulicu prekopala i kanalizacijske kolektore postavila još prošle zime. Od tada do danas trpimo užas. Za razliku od susjednih radilišta s drugim izvođačima, gdje se ulice polijevaju, Jezerski put se ne polijeva. Kao da živimo u kamenolomu! Prašni su vrtovi, voćnjaci, ograde, živice, vozila, fasade. Povrće i voće je nejestivo! Na terasu se ne može sjesti. Ne može se u šetnju, pogotovo ne s djecom, jer kod prolaska vozila prijeti opasnost da se nekome u glavu odbije kamen kojim je nasipana ulica. Kome god da se obratimo, samo nas prebacuju od vrata do vrata. U kojem stoljeću živimo? – pitali su ogorčeni građani.

12163.jpg

-Danas, kada su čuli da će biti okupljanje građana, izvođači su brže-bolje nešto poravnali. Međutim, svaka njihova sanacija ne traje dulje od 24 sata. Ne preostaje nam drugo nego da na gornjem i donjem dijelu prekopamo ulicu! Pa neka županijska cesta ostane prekopana, a mi ćemo hodati pješice tako dugo dok netko ne reagira – zaprijetili su mještani.

Nadzorni ne dopušta uključivanje Grada u održavanje cesta

Gradonačelnik M. Batinić podsjetio je da je Aglomeracija Ivanec europski projekt koji se financira iz EU fondova, državnog proračuna i Hrvatskih voda, a Grad Ivanec je u njega uključen tek kao sufinancijer (sa 6% od ukupnih sredstava) te, kao takav, nema nikakav utjecaj na način izvođenja i dinamiku projekta. Nositelj projekta su Hrvatske vode, a investitor su Ivkom-vode Ivanec.

-Na žalost, ista situacija kao ovdje je i u Vuglovcu, Gečkovcu, Kaniži i drugdje. Zbog neodržavanja cesta i prašine ljudi žive kao da su pokraj kamenoloma. Dok se na drugim punktovima ceste još koliko-toliko polijevaju, GK Grupa u navedenim naseljima to ne čini ili ne čini dovoljno. Situacija je neizdržljiva i s pravom izaziva revolt građana. Svaki tjedan se održavaju koordinacijski sastanci s izvođačima i Grad Ivanec redovito dolazi sa setom prigovora i zahtjeva. Najveći problem je što sve odobrava nadzorni inženjer i bez njegova potpisa ni izvođači ne mogu učiniti ništa – izjavio je Batinić.

12160.jpg

-Kako bismo išli na ruku građanima, Grad Ivanec je bio spreman da putem Ivkoma d.d. o svom trošku  preuzme održavanje raskopanih cesta. Međutim, nadzorni inženjer Aglomeracije to ne dopušta, uz obrazloženje da EU projektom nije predviđeno uključivanje treće strane, da je održavanje cesta u isključivoj nadležnosti izvođača radova te da bi, u slučaju kršenja ove odredbe, moglo doći do penalizacije – izvijestio je Batinić.

Ono jedino što Grad sada može i hoće odmah učiniti jest da nekoj fizičkoj ili pravnoj osobi, koja je spremna dati na raspolaganje cisternu, financira uslugu polijevanja cesta u svim navedenim naseljima.

Referirajući se na izraženu spremnost građana da prekopaju županijsku cestu, M. Batinić izjavio je da građani imaju puno zakonsko pravo u zaštiti svojih interesa iskazivati građanski neposluh, ali ne i kršiti zakon.

U Jezerskoj ulici predstoji i rekonstrukcija vodovodne mreže

Stanari Jezerskog puta upoznati su i sa činjenicom da je Jezerski put jedna od onih ulica u obuhvatu Aglomeracije u kojoj slijede još i radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže. Očekuje se da će ti radovi uslijediti tijekom jeseni, a to znači da će asfaltiranje realno moći krenuti tek iduće godine.

Na prijedloge pojedinih mještana o tome da se, radi ublažavanja problema, položi privremen „mršav“ asfalt, rečeno je da su njegovi troškovi gotovo jednaki pravom asfaltu. Bilo bi ga, naglašeno je, šteta položiti pa ga nakon toga ponovno razbijati radi kopanja za vodovod.

Sve navedeno tek su ponajvažnija pitanja o kojima se razgovaralo na skupu. Batinić je tom prilikom demantirao razne glasine, poput one da je, navodno, GK Grupa u „predugovaranju“ predložila da se nakon svakih izvedenih 5-6 metara kolektora cesta odmah asfaltira, a da je Grad Ivanec to odbio.

Takva je naklapanja nazvao glupošću te pozvao građane da se informiraju iz provjerenih izvora, a ne od izvođača radova.

Građani, prijavite štete!

S obzirom na izrazito loše stanje prometnica u obuhvatu Aglomeracije, koje izvođači ne održavaju sukladno preuzetim ugovornim obvezana i oglušuju se na ogroman broj pritužbi građana, Grad Ivanec razmatra sve raspoložive opcije za rješenje ovoga problema. Među njima je i podizanje tužbi protiv izvođača radova.

12161.jpg

M. Batinić pozvao je sve građane koji zbog aglomeracijskih radova u svojim ulicama imaju bilo kakve štete da ih dokumentiraju i prijave Ivkom-vodama d.o.o. Ivanec.

Ako se dogodi oštećenje vozila, potrebno je pozvati policiju koja će obaviti očevid i sastaviti zapisnik iz kojeg će biti razvidno da je uzrok oštećenja stanje ceste. Svu tu dokumentaciju, sa zahtjevom za plaćanje odštete, također treba dostaviti Ivkom-vodama Ivanec.