Skrajski pajdaši i KUD Salinovec u berbi grožđa kao nekada

vv | 16.9.2018. u 22:20h | Objavljeno u Našim krajem

Članovi Udruge vinogradara i vinara Skrajski pajdaši i KUD-a Salinovec kod stare preše na vinorodnom brdu Šatornjak u petak su, 14. rujna, drugu godinu zaredom uprizorili tradicionalnu berbu grožđa. Manifestacija je počela pozdravnim riječima predsjednika Skrajskih pajdaša Ivana Lončara, nakon čega su se berači, uz pratnju domaćih muzikaša, uputili u berbu v salinovečke gorice.

berba3-salinovec-140918.jpg

Grozdje se bralo u gorici Katarine Matučec koja je pod strehom pri klijeti težake dočekala s rakijicom i gemištima. Nakon berbe, težaki su s punim putama i košarama grožđa krenuli do stare preše (riječ je o popularnom vidikovcu na vrhu Šatornjaka na kome su  vinogradari sastavili staru prešu, uredili stolove i klupe za odmor putnika – namjernika te parkiralište.  

Grožđe je potom završilo u starinskoj muljači gdje su ga vinogradari za tili čas samljeli te preselili u badanj. Dakako, s velikim su zadovoljstvom potom u badanj smjestili dvije puce koje su, uz glazbu muzikaša i jujuškanje, sve u šesnaest zaplesale polku. Dobro „potancano“ grožđe dečki su preselili u cug prešu gdje su potom stariji vinogradari pokazali mlađima umijeće prešanja. Preša je radila besprijekorno pa se veliki škaf začas ispunio friškim moštom koji je potom završio u starinskoj drvenoj bačvi, čime je ujedno prikazan cijeli proces, od berbe grožđa do nastanka mošta.

berba6-salinovec-140918.jpg

-Ovo leto berba je došla puno ranije nego lani. Ovdje, na Šatornjaku, ljudi su uglavnom zadovoljni ovogodišnjom berbom. Ja sam brao malo manje nego prošle godine, ali podbačaj nije bio velik. Ali zato su naši kolege u susjednoj u Ivanečkoj Željeznici jako stradali – kazao je Ivan Lončar.

Njegove riječi potvrđuje Ivan Brežnjak iz Željeznice.

-Ove godine uopće nisam imao berbu, a očekivao sam prinos od 5 tona grožđa! Međutim, peronospora mi je „pojela“ berbu – žali se Brežnjak.

Tradicijska berba grožđa starijima je bilo lijepo i nostalgično prisjećanje na nekadašnje berbe u zagorskim goricama, dok je mlađima to bio nesvakidašnji doživljaj, ujedno i prilika da nauče ponešto o običajima iz prošlosti svoga naselja.  

Druženje je nastavljeno uz pun stol - tikvene i sirne štruklje, orehnjače i makovnjače, domaće pite od jabuka i hajdinu zljevku, uz pečeno meso s domaćim kruhom, a sve to zalijevalo se s puno lanjske kapljice sa Šatornjaka.

Održavanje manifestacije i ove je godine podupro Grad Ivanec, a obišao ju je zamjenik gradonačelnik Branko Putarek.

berba9-salinovec-140918.jpg