Lepoglavčani o novoj cijeni odvoza otpada, komunalnoj naknadi i vodovodu

| 3.2.2019. u 14:00h | Objavljeno u Našim krajem

Tijekom aktualnog sata Gradskog vijeća Grada Lepoglave vijećnica Marija Ribić pitala je gradonačelnika Marijana Škvarića kada će biti raspisan gradski natječaj za potpore gospodarstvenicima te postoji li mogućnost proširenja parkirališta kod stambenih zgrada u ulici Antuna Mihanovića. Gradonačelnik Škvarić najavio je raspisivanje natječaja za gospodarstvenike početkom veljače. Što se tiče parkirališta rekao je da građani ne smiju "na svoju ruku" izvoditi nikakve zahvate podsjetivši na problem imovinskopravnih odnosa odnosno činjenice da su brojene javne površine na području Grada u vlasništvu države.

- Ispred Grada sam ministru državne imovine podnio zahtjev da se zelene površine kao i navedeni parkirni prostor da u vlasništvo Grada Lepoglave. Dobivanje vlasništva nad tim prostorom omogućit će nam početak priprema i realizaciju kapitalnog projekta izgradnje gradske tržnice u čijem bi sklopu bila uređena i nova parkirna mjesta – poručio je gradonačelnik Škvarić.

Dokle se došlo s najavljenim projektom integriranog javnog prijevoza, pitao je vijećnik Milan Pavleković, upozorivši pri tom da je čekaonica na željezničkom kolodvor u Lepoglavi u poslijepodnevnim satima zaključana. Vijećnik Pavleković zatražio je i da Grad Lepoglava uputi dopis Hrvatskim poštama i zatraži sastanak na kojem bi se raspravljalo o aktualnim problemima vezanima uz rad poštanskog ureda u Lepoglavi. Naime, istaknuo je vijećnik Pavleković, poštanskom uredu u Lepoglavi promijenjeno je radno vrijeme tako da on sada radi od 7 do 17 sati. Zbog toga, dodao je vijećnik Pavleković, građani koji rade do 16 sati ne mogu koristiti njegove usluge što će se odraziti na smanjenje prometa, a smanjen promet uvjetovat će daljnje racionalizacije.

Gradonačelnik Škvarić je odgovorio da je upoznat s time da je čekaonica na željezničkom kolodvoru u Lepoglavi u poslijepodnevnim satima zaključana. Naime, Hrvatske su željeznice ukinule popodnevnu smjenu što je rezultiralo zatvaranjem čekaonice, rekao je gradonačelnik najavivši da će o tom problemu i o problemima u javnom prijevozu općenito razgovarati s resornim ministrom prometa.

- Ne želimo da zbog problema s javnim prijevozom postanemo otok – poručio je gradonačelnik Škvarić. 

Što se pak integriranog javnog prijevoza tiče, podsjetio je da se Grad Lepoglava među prvima uključio u taj projekt.

- S Varaždinskom županijom kao nosiocem projekta dogovorili smo da će u rujnu prošle godine krenuti pilot projekt u koji će biti uključena upravo Lepoglava. No, projekt nije krenuo. Pojašnjenje zašto provođenje projekta nije krenulo dopisom smo tražili od Županije koja nam do danas nije dostavila nikakav odgovor – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Vezano za rad poštanskog ureda u Lepoglavi, gradonačelnik je podsjetio da su u Gradu boravili predstavnici Hrvatskih pošta s kojima se razgovaralo o aktualnoj problematici, o mogućnostima otvaranja poštanskog ureda u Višnjici i nezadovoljstvu koji građani iskazuju kad je u pitanju razina poštanskih usluga na gradskom području.

- Potrudit ćemo se da, koliko je u našoj mogućnosti, osiguramo zadržavanja jednakog standarda poštanskih usluga za sve naše građane – zaključio je Škvarić. Također je potvrdio da će Fašnik u Lepoglavi biti i ove godine uz nešto izmjenjen koncept i uz sudjelovanje većeg broja djece.

Vezano za medijsku najavu preuzimanja manjih vodovodnih sustava, pa tako i lokalnih vodovoda na području Grada Lepoglave, te manjih tvrtki koje se bave vodoopskrbom od strane većih, vijećnik Šoštarić je pitao što se može očekivati da će po tom pitanju poduzeti Grad Lepoglava i gradonačelnik.

- Da li od vas i Grada možemo očekivati pomoć da ovi vodovodi ostanu u sadašnjem ili bar sličnom stanju u kakvom su bili do sada pa da pijemo vodu iz naših lokalnih vodovoda – pitao je vijećnik Šoštarić.

- Zakon o vodama je u pravnoj proceduri. Trenutno je u fazi javnog savjetovanja te vi kao vijećnik i građanin imate pravo na javnom savjetovanju uputiti primjedbe te dati prijedloge i rješenja. Pričekajmo u kojem će obliku zakon biti donijet. Iskusan sam da ne istrčavam pred rudo temeljem rekla-kazala informacija. Kao gradonačelnik ću preko Udruge gradova nastojati mijenjati određene stavke tog zakona. No, moramo poštivati procedure, bili mi zadovoljni ili ne, propisane zakonom. Moje je da štitim interese građana u okviru zakona – odgovorio je na prvo pitanje gradonačelnik Škvarić.

Vijećnik Stjepan Črepinko pitanja je gradonačelniku postavio ispred kluba HSS-a.

- Prvo pitanje odnosi se na moje pitanje s prošle sjednice, a ono se odnosi na zapošljavanje Damjana Županića. Sad ću pitati to jer mi je gradonačelnik odgovorio da su to dvije različite stvari, što se tiče zapošljavanja u TKIC-u i zapošljavanja u Gradskoj knjižnici. On je odgovorio da je TKIC trgovačko društvo na koje se primjenjuju odredbe zakona o trgovački društvima. Molim gradonačelnika da mi se izvadi članak koji se odnosi na to imenovanje. Plus toga, tražimo da nam se po hitnom postupku dostavi Statut TKIC-a jer smatramo da je u pitanju zlouporaba položaja – rekao je postavljajući pitanje vijećnik Črepinko.

Drugo pitanje odnosilo se na odvoz otpada.

- Ivkom nam u travnju priprema novo poskupljenje. Ja do sada nisam stavio još niti jednu kantu, a vidim da 50% mojih sumještana ne stavlja kante jer nemaju otpad. I sad Ivkom pokušava nametnuti novi odvoz smeća. Što će Grad poduzeti po tom pitanju – pitao je vijećnik Črepinko.

Odgovarajući na prvo pitanje gradonačelnik je istaknuo da će biti dostavljeni svi odgovori u skladu sa zakonom.

- Mi u Gradu nemamo informacije o poskupljenju odvoza otpada, a što bi kao suvlasnici Ivkom trebali znati – odgovorio je na drugo pitanjegradonačelnik Škvarić čime je zaključena druga točka Dnevnog reda.

U nastavku sjednice prihvaćene su odluke o komunalnom doprinosu, zatim komunalnoj naknadi te o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj.

Vrijednosti komunalnog doprinosa i komunalne naknade, koje je Gradsko vijeće na sjednici prihvatilo, ostale su iste u odnosu na prijašnje.

- Vrijednosti iznosa komunalnog doprinosa i komunalne naknade Grad Lepoglava nije mijenjao već više od 15 godina. Što se tiče same komunalne naknade mogu reći da je njena ekonomska vrijednost, što znači 0,20 kuna po metru kvadratnom, daleko najmanja od svih gradova u Varaždinskoj županiji. Kroz komunalnu naknadu gledamo interese građana i gospodarstvenika koje ne želimo opterećivati već poticati. Kad je o komunalnom doprinosu riječ istaknuo bih da smo oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa za sve investicije koje se rade u okviru POS-a budući da planiramo izgradnju stanova u centru Lepoglave. Komunalnog doprinosa oslobađamo i sve mlade obitelji koje žele izgraditi prvu nekretninu na području Grada Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.