Savjet za socijalnu politiku Grada Lepoglave: Proaktivnim pristupom krenuli pozitivni trendovi

J.Š./Varaždinske vijesti | 4.7.2018. u 16:16h | Objavljeno u Našim krajem

O provedenim i budućim aktivnostima i programima iz domene socijalne politike razgovaralo se na sjednici Savjeta za socijalnu politiku Grada Lepoglave čiji su se članovi 29. lipnja, po prvi puta u ovoj godini, okupili u Lepoglavi.

Zamjenik gradonačelnika, Hrvoje Kovač, pod čijim je predsjedanjem sjednica održana, izvijestio je članove Savjeta o provedenim aktivnostima Grada Lepoglave usmjerenima podizanju socijalnog standarda. Izdvojio je nastavaka sufinanciranja školske kuhinje za učenike iz socijalno ugroženih obitelji, podjelu bonova za nabavku školskog pribora učenicima prvih razreda te podjelu prehrambenih paketa građanima slabijeg socijalno-ekonomskog statusa.

Članovi Savjeta informirani su o nastavku provedbe programa javnih radova na kojima je u Gardu Lepoglavi nedavno zaposlena nova grupa od šest radnika te o nastavku provođenja programa radova za opće dobro u koji su uključeni korisnici socijalne pomoći.

- Zahvaljujući novom sustavu pada broj korisnika novčane pomoći i to ne zbog toga što u Gradu odbijamo zahtjeve koji nam pristižu već zato što je pružamo onima kojima je zaista potrebna. Na taj smo se način riješili problem "lovaca u mutnom". Pored toga, onima kojim je pomoć potrebna ne isplaćujemo je u novcu već, ovisno o predmetu zahtjeva, osiguravamo potrebne usluge i robu. Primjer toga su bonovi za prehranu s kojima se u lokalnim trgovinama mogu preuzeti prehrambeni proizvodi, iz čega su isključeni duhanski proizvodi i alkoholna pića – istaknuo je Kovač dodavši da na području Grada Lepoglave i dalje pomoć osobama u potrebi, najčešće je riječ o starijoj populaciji, pruža gerontološka služba.

Na sjednici je najavljen dugo očekivan početak radova uređenja zgrade Doma zdravlja u Lepoglavi, a kojima je obuhvaćena i ugradnja lifta. Radovi bi trebali početi ovog rujna. Ono što nije obuhvaćeno najavljenim radovima je sanacija štete od poplave do koje je nedavno došlo u prostoru za fizikalnu terapije. Sanaciju nastale štete spreman je sufinancirati i Grad Lepoglava samo kako bi se ona što prije otklonila i pacijentima omogućilo neograničeno korištenje zdravstvenih usluga koje su dovedene u pitanje i zbog nedostatka fizijatra.

Uz nedostatak fizijatra već duže vrijeme prisutan je i problem nedostatka pedijatra te problem stalne promjene liječnika u ambulanti u Višnjici. Stalne promjene liječnika u Višnjici, istaknuto je na sjednici, za posljedicu su imale da su građani svoje liječničke kartone preselili u druge ambulante tako da nastavku rada ambulante u Višnjici prijeti i premali broj korisnika.

Stoga je upućen apel građanima da ne uzimaju svoje kartone iz ambulante u Višnjici i odnose ih u druge ordinacije obiteljske medicine. Kako bi potaknuo dolazak pedijatra u Lepoglavu i stalnog liječnika u Višnjicu Grad će osigurati novčani dodatak na njihove plaće.

Članovi Savjeta za socijalnu politiku dotaknuli su se i problema neredovitog dolaska pošte što posebice velik problem stvara građanima koji su dislocirani od centra Lepoglave. Predloženo je da se o tom problemu razgovara s Hrvatskim poštama.

Na sjednici je dotaknuta tema mogućnosti otvaranja doma za starije i nemoćne osobe u Lepoglavi za što je Grad Lepoglava zainteresiran te je već poduzeo aktivnosti u pronalaženju investitora. Problem prostora je riješen, no potencijalni investitor strahuje od nedostatka kadrova koji bi u domu radili te još uvijek nije spreman krenuti u investiciju. Grad Lepoglava ne odustaje o tog projekta te traži druge modele koji bi omogućili otvaranje takvog doma u Lepoglavi.

Razgovaralo se i o mogućnostima otvaranja socijalne samoposluge, ne nužno u Lepoglavi, koja bi pokrivala područje bivše općine Ivanec. S tim u vezi najavljen je posjet jednoj od socijalnih samoposluga kako bi se prikupile informacije o njenom radu na temelju kojih bi se utvrdile mogućnosti otvaranja socijalne samoposluge u ovom kraju.

Označeno u