Proračunska transparentnost: Ivanec u vrhu najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj

Varaždinske vijesti | 5.7.2017. u 12:26h | Objavljeno u Našim krajem

Slijedom izvješća „Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2016. – ožujak 2017.“ koje je jučer objavio Institut za javne financije, po transparentnosti proračuna Grad Ivanec i ove je godine, drugu godinu zaredom, u vrhu najtransparentnijih u Hrvatskoj.

Institut ga je svrstao u skupinu samo 38 gradova odlikaša (od ukupno 128 gradova u Hrvatskoj) koji su na svojim mrežnim stranicama objavili sve ključne dokumente temeljem kojih Institut mjeri transparentnost jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

U ovom ciklusu to je bilo pet dokumenata i to: godišnje izvršenje proračuna za 2015., polugodišnje izvršenje proračuna za 2016., prijedlog proračuna za 2017., izglasani proračun za 2017. i proračunski vodič za građane za 2017. godinu. Razina proračunske transparentnosti ocjenjivana je u rasponu od 0 do 5, a Grad Ivanec svrstan je u najvišu razinu, 5.

Institut za javne financije proračunsku transparentnost analizira iz godine u godinu u svih 20 hrvatskih županija, 128 gradova i 428 općina.

Iako se ona iz godine u godinu poboljšava (lani je, primjerice, samo 28 gradova objavilo sve potrebne dokumente), u Institutu ističu da bi gradovima, općinama i županijama što prije trebalo čak i zakonski propisati pravovremenu objavu pet cjelokupnih ključnih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, po obveznim obrascima koje će im propisati Ministarstvo financija. Također, preporučuju i stroge kazne za neispunjavanje te obveze.

Budući da je i dosad postojala zakonska obveza objave određenih proračunskih dokumenata a koje se velik broj JLS-ova ne pridržava, Institut smatra neophodnim uvođenje kontrole provedbe zakonskih obveza te kažnjavanje odgovornih za njihovo neispunjavanje.

Što se tiče Varaždinske županije, i ona je ocijenjena razinom 5. Među gradovima, na razini 5 su i Lepoglava i Ludbreg, Varaždinske Toplice su na 4, a Varaždin i Novi Marof na 3. Na žalost, i u našoj županiji ima općina koje su na razini 0, što znači da na svojim web stranicama nisu objavili ni jedan jedini propisani dokument.

Označeno u