Projekt obnove stoljetnih veza između općine Jalžabet s mađarskom općinom Sumarton

J.Š./Varaždinske vijesti | 2.4.2018. u 20:55h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Profesor povijesti u OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet, Milivoj Dretar, pokrenuo je projekt obnove stoljetnih veza između Općine Totszentmarton ili Sumarton u županiji Zala, nedaleko grada Letenye i općinom Jalžabet, a koje povezuje Ban Bedeković.

- Općina Sumarton poznata kao mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom, odnosno preko 70 posto žitelja tog panonskog sela čine Hrvati koji su stoljećima po iseljavanju zadržali svoj izvorni jezik i običaje, zbog toga smo željeli obnoviti vezu – rekao je povjesničar Milivoj Dretar povod pokretanja projekta obnove veza.

Ideju je prihvatio i Mirko Magić, načelnik Općine Jalžabet te će u toku ljeta i jeseni doći do razmjene članova jalžabetskih i sumartonskih udruga. Vrhunac aktivnosti zbiti će se u listopadu, na samu obljetnicu rođendana Kolomana Bedekovića.

– Ove se godine obilježava 200. godišnjica rođenja Kolomana pl. Bedekovića Komorskog, velikog župana Županije varaždinske, hrvatskog bana i ministra u hrvatsko-ugarskoj vladi. Kako je ban Koloman bio vlasnikom velikog imanja u južnoj Mađarskoj, a u Sumartonu držao svoju kuriju, misao vodilja bila je da u ovu obljetnicu uključimo i naše mađarske susjede. Poveznice su velike – od veličine naselja, nazivlja škola, kulturno-umjetničkih društava, vinogradarske tradicije, hrvatskog jezika i naravno – zajedničke povijesti - rekao je Dretar, dodajući da su uz pomoć generalne konzulice u Pećuhu, gđe Vesne Haluge, došli u kontakt s g. Martonom Czapariem, načelnikom Sumartona koji ih je posjetio i oduševio se idejom o kulturnoj, sportskoj i edukativnoj razmjeni s Jalžabetom.