Profesor Matija Lisičak iz Svetog Ilije sam izradio 3D printer i CNC uređaj Foto: Fran Bijelić

Profesor Matija Lisičak iz Svetog Ilije sam izradio 3D printer i CNC uređaj

| 13.3.2017. u 16:57h | Objavljeno u Našim krajem

Podrum obiteljske kuće u Svetom Iliji mjesto je u kojem ideje mladog profesora informatike i predsjednika Modelarskog centra Varaždin Matije Lisičaka postaju stvarnost, a u tome mu je velika pomoć 3D pisača koji je sam izradio.

Iako je riječ o tehnologiji koja posljednjih godina ima sve širu primjenu u industriji, medicini, arhitekturi, umjetnosti i drugim područjima, na svakodnevnoj razini još uvijek djeluje pomalo “svemirski”, pa nam je Matija pojasnio kako funkcionira.

- Sve kreće od računalnog 3D modela. Nacrtam ono što želim programima za modeliranje, printer to očitava i topljenjem plastične žice, sloj po sloj printa, odnosno izrađuje trodimenzionalni predmet. “Ispisujem” u ABS plastici i izrađeni predmet je čvrst i može se normalno koristiti - objašnjava Matija.

Upravo ga je bavljenje modelarstvom potaklo na izradu 3D pisača koji je njegova dugogodišnja želja.

- To mi je važno jer volim tehnologiju i pratim najnovije trendove, pa kad neke stvari sam iskonstruiram, 3D pisač mi dobro dođe za izradu prototipa. Izrađivao sam ga otprilike dvije godine, s prekidima, kako je bilo motivacije i vremena. Sav mehanički dio sam sam iskonstruirao i napravio, a elektroniku i motore sam kupio - kaže Matija.

Cijelu priču o majstoru Matiji pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

 

Galerija slika