Predstavnici viteškog malteškog reda žele poboljšati kvalitetu života Roma u Cestici i Petrijancu

VV | 14.12.2017. u 20:02h | Objavljeno u Našim krajem

Župan Radimir Čačić i njegov zamjenik Tomislav Paljak u Županijskoj palači su 11. prosinca primili predstavnike Viteškog malteškog reda, ambasadora za Rome Franza Salma i Georga Eltz Vukovarskog.

Uz predstavnike Viteškog malteškog reda te dužnosnike Varaždinske županije, na prijemu i radnom sastanku prisutna je bila i Kristina Čačić iz Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije, predstavnici lokalne vlasti, načelnici Općine Petrijanec Željko Posavec i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine na području Općine Petrijanec i Općine Cestica, Mladen Ignac i Eduard Oršoš.

S obzirom na to da najviše Roma živi na području općina Petrijanec i Cestica na radnom dijelu sastanka prezentirani su projekti konkretno za područje tih dviju općina. Razgovaralo se i o mjerama i projektima u koje bi se uključile lokalne vlasti, Županija i Biskupija. Također, predstavnici viteškog malteškog reda iznijeli su svoje prijedloge i vizije poboljšanja kvalitete života u romskim zajednicima, podizanju kvalitete obrazovanja i suživota s građanima.

Suvereni jeruzalemski, rodoski i malteški vojni hospitalni red svetog Ivana, poznatiji kao Suvereni malteški vojni red katolički je viteški red sa sjedištem u Rimu. Malteški red danas se prije svega bavi medicinskom i socijalnom pomoći, te humanitarnim intervencijama. Do danas je Red razvio bolničku i humanitarnu aktivnost u više od 110 zemalja.

Povjerenstvo za pastoral Roma Varaždinske biskupije osnovano je u rujnu 2016. godine s ciljem približavanja romskom narodu. Njihov cilj je rad s Romima, bilo odraslima ili djecom, te njihovom prilagodbom i uključivanjem u zajednicu. Članove Povjerenstva za Pastoral Roma čine vjeroučitelji, župnici i vjernici laici s područja biskupije