Predsjednik Sabora na sastanku o "Danima Svete nedjelje" u Ludbregu Foto: Grad Ludbreg

Predsjednik Sabora na sastanku o "Danima Svete nedjelje" u Ludbregu

Varaždinske vijesti | 30.8.2017. u 07:52h | Objavljeno u Našim krajem

U povodu održavanja manifestacije "Dani ludbreške Svete nedjelje", u Ludbregu je u ponedjeljak 28. kolovoza održan radni sastanak kojem su nazočili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, ludbreški župnik mons. Josip Đurkan, direktorica ludbreške Turističke zajednice Andreja Horvat te generalni menadžer tvrtke Ducati komponenti Dražen Crnković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković tom je prigodom izrazio zadovoljstvo što je i ove godine Sabor pokrovitelj manifestacije.

– Iznimno mi je drago da sam danas u Ludbregu. Ovo je pripremni sastanak gdje smo s gradonačelnikom i biskupom razgovarali o samom hodočašću koje je pred nama i koja je uloga mene kao predsjednika Hrvatskog sabora. Osjetio sam ovdje jedno ozračje tolerancije i uvažavanja koje postoji između državne i gradske vlasti i crkve i mislim da to može biti model na koji način u Hrvatskoj možemo svi zajedno funkcionirati. Ludbreg je lijep grad, napreduje, čujem da je ovdje izvrsna iskoristivost sredstava europskih fondova. Tu je i uspješna gospodarska priča i nadam se da će se u idućim godinama tako nastaviti – rekao je ovom prilikom predsjednik Sabora.

Ludbreški gradonačelnik pohvalio je nastavak suradnje.

– Drago nam je da je predsjednik Sabora došao u naš grad i nastavio tradiciju razgovora prije same Svete nedjelje. Nama je čast da možemo zajednički surađivati na važnim projektima i da ludbreška Sveta nedjelja pokaže još jedanput da možemo svi zajedno u toleranciji živjeti i raditi, veseliti se onome čemu se trebamo veseliti – rekao je Bilić.

Podsjetimo, jedno od najvećih proštenja u Hrvatskoj uz duhovni dio obilježavaju i kulturni, gospodarski i sportski programi. Hrvatski sabor zavjetovao se 1739. godine da će u Ludbregu, mjestu "najvećeg blaga hrvatskog kraljevstva", izgraditi Zavjetnu kapelu u čast štovanja Predragocjene Krvi Kristove. Kapela je izgrađena tek 1994. godine i od tada je Hrvatski sabor svake godine pokrovitelj ludbreške Svete nedjelje.