Potpisan ugovor: U Novom Marofu napokon će se riješiti problem otpada na lokaciji Čret

J.Š./Varaždinske vijesti | 1.10.2018. u 19:36h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U novomarofskom Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ danas su gradonačelnik Siniša Jenkač i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćoriću potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Čret“.

Ministar Ćorić čestitao je gradonačelniku i njegovom timu na realizaciji projekta te rekao da je 180 tisuća kubnih metara komunalnog miješanog otpada koji se nalazi na toj lokaciji i 55 godina taloženih na tom mjestu jednostavno trebalo riješiti.

- S današnjim danom stekli smo uvjete da gradonačelnik i njegov tim krenu u konačnu sanaciju tog odlagališta i da se ova priča na najpozitivniji mogući način zatvori. Na ovaj način prepoznata su nastojanja Ministarstva zaštite okoliša i energetike da tijekom 2018. godine učinimo sve, ne samo ovim, nego i aplikacijama Grada Novog Marofa na čitav niz natječaja, da učinimo sve da kreiramo infrastrukturu za učinkovito gospodarenje otpadom. Upravo to je naša intencija tijekom ove godine. Ambicija koju imamo, ciljevi koje smo si sami u prethodnom razdoblju postavili su dosta veliki, jaki i moramo ih ispuniti - poručio je ministar Ćorić.

Gradonačelnik Jenkač zahvalio se Ministarstvu zaštite okoliša, ministru i Fondu zaštite okoliša što su uz sve peripetije i probleme koje su imali uspjeli doći do faze potpisivanja ugovora i sufinanciranja od 13,3 milijuna kuna.

- To je za nas ogroman novac, velika investicija. Stalno se govori o povlačenju europskih sredstava, a ovo je pravi primjer povlačenja tog novca. Očekujemo i pomoć Fonda, a pred nama je raspisivanje natječaja, odabir izvođača i završetak priče duge 50 godina. Osim ovog projekta, mi smo i u reciklažnom dvorištu, u svim projektima koje radi Fond za zaštitu okoliša, od nabavke kanti, odnosno spremnika za otpad, do edukacije naših mještana na koji način zbrinjavati otpad. To je vrlo važno za naše građane, jer se samo odlagalište nalazi svega 500 metara zračne linije od centra grada. Ono je u biti zatvoreno, načelno smo ga sanirali, ali sad slijedi prava sanacija i priča koju smo nekad gledali, poput spaljivanja otpada i ostalih negativnosti, je iza nas i drago nam je da je tu europski novac, da su tu ministarstvo i Fond te da smo zajedno mogli ovu priču privesti kraju - rekao je Jenkač.

Dakle, za navedeni projekt Grad Novi Marof od Ministarstva je dobio 13.287.540,64 kune. Grad se uspješno javio na poziv za dostavu projektnih prijedloga za sanaciju i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., specifični cilj – smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta.

Ukupni troškovi sanacije odlagališta Čret iznose 17,5 milijuna kuna. Kako je 13,3 milijuna kuna osigurano preko spomenutog Kohezijskog fonda, preostali dio bi se osigurao preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grada Novog Marofa. Obveza Grada Novog Marofa bila bi 790 tisuća kuna pa će za 60 posto tih troškova Grad tražiti sufinanciranje preko Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.