Poljoprivrednicima predstavljene nove mjere koje moraju provoditi u sklopu svoje proizvodnje

J.Š./Varaždinske vijesti | 12.3.2019. u 12:11h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Veliki Bukovec u društvenom domu u Dubovici bila je bila domaćin besplatne edukacije i informiranja poljoprivrednika. Zainteresiranim poljoprivrednicima s ludbreškog područja informacije o Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2019. godinu te sustavu redovitih pregleda uređaja za primjenu pesticida prenijeli su djelatnici Ministarstva poljoprivrede.

Načelnik Općine Veliki Bukovec, HSS-ov Franjo Vrbanić, ističe da mu je drago što su među sudionicima edukacije poljoprivrednika o mjerama ruralnog razvoja, u kraju koji je okrenut poljoprivredi, a posebno cvjećarstvu.

- Uz industriju, naše se stanovništvo pretežito bavi poljoprivrednom proizvodnjom i moramo ih informirati, kako bi dobro znali koja su im prava, ali i obveze. Ovakva predavanja koriste i njima, ali i ljudima koji to rade u Ministarstvu poljoprivrede, u bivšoj Savjetodavnoj službi, da se povežu s poljoprivrednicima na terenu oko papirologije, jer sva prava koja se ostvaruju preko toga podliježu i inspekcijskim nadzorima. Bolje je da se ljudi informiraju prije i naprave sve što treba, nego da kasnije plaćaju penale ili ne daj Bože kazne. Ovo je jako dobra inicijativa kako bi se što više poljoprivrednika informiralo - izjavio je načelnik Vrbanić.

Predavanja su održala predstavnice Ministarstva poljoprivrede iz Varaždina i Ludbrega, Mara Bogović, Zrinka Večerić, Zita Ciler i Valerija Pokos.

- Svake godine Agencija za plaćanje objavljuje novi Pravilnik, odnosno sve one propise koji se odnose na poljoprivrednu proizvodnju i sve one izmjene i dopune tih propisa zakona koji poljoprivredni proizvođači moraju poštivati prema pravilima višestruke sukladnosti i načelima dobre poljoprivredne prakse. Kroz ova predavanja poljoprivrednim proizvođačima skrećemo pozornost prije svega na ono što je važno za ratarsku, biljnu poljoprivrednu proizvodnju, ali isto tako i sve one mjere koje se odnose na dobrobiti životinja kroz Mjeru 14. Tu je također niz novih mjera koje se odnose na trajne nasade, gdje poljoprivrednici koji se pridržavaju tih različitih agrookolišnih mjera mogu dobiti i dodatna plaćanja, osim ovih osnovnih, zelenih proizvodno vezanih plaćanja - pojasnila je Mara Bogović te dodala da je još jedna tema obveze koje se odnose na traktorske šprice.

-Prema Zakonu, svi proizvođači koji svoje traktorske šprice koriste u poljoprivrednoj proizvodi, moraju ih svake tri godine tehnički pregledavati, jer one moraju biti u ispravnom stanju, adekvatno se kroz zimu trebaju skladištiti i spremiti. Tijekom sezone u poljoprivrednoj proizvodnji proizvođači se trebaju pridržavati svih principa održive uporabe pesticida - kazala je Bogović.

Poljoprivrednicima su predstavljene novosti i nove mjere koje moraju provoditi u sklopu svoje proizvodnje, vezano uz pokrovne i postrne usjeve, uz zelenu gnojidbu i ostalo što se radi za poljoprivredno zemljište, odnosno da se zemljištu poboljšava kvaliteta, struktura i tekstura.

Označeno u