Osigurani paketi za najugroženije građane Lepoglave, ali i više od toga

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.7.2018. u 18:16h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Lepoglava će opet biti dio projekta "Humanitarni paket za središnju Hrvatsku" koji se provodi sredstvima iz programa Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u vidu ublažavanja siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći.

Zamjenik gradonačelnika, Hrvoje Kovač koji će koordinirati akcijom za lepoglavsko područje tim je povodom rekao da se razvijenost lokalne zajednice može lako izmjeriti kvalitetom života najranjivijih građana u toj zajednici.

- Izuzetno mi je drago da nastavljamo s ovim projektom i ove godine jer sam dojma kako nam svima malo više nedostaje one prave solidarnosti u društvu, onih istinskih vrijednosti koje vas potiču na pomaganje svojim sugrađanima. Gradovi i općine moraju kroz ovakve inovativne modele osigurati minimalnu skrb za svoje mještane i pokazati kako je briga za njih nešto na čemu počiva socijalna skrb i proaktivna socijalna politika u lokalnoj zajednici – poručio je Kovač.

Sredstva dolaze iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), a na lepoglavskom području njime će koordinirati Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec koje je za tu namjenu ostvarilo potporu u iznosu od 142.760,12 kuna. Osim same podjele paketa hrane i higijenskih potrepština, provodit će se i aktivnosti u području financijske pismenosti i upravljanja kućnim budžetom te primjena antibiotika kod liječenja djece.

Lani je u sklopu istog projekta na području Lepoglave distribuirano kroz tri organizirane podjele 408 prehrambenih i higijenskih paketa koje je u sveukupnoj vrijednosti od 44.332,03 kuna primilo 140 Lepoglavčana.

Osiguravanjem paketa hrane i higijenskim potrepštinama ublažen je nedostatak hrane kod socijalno najpotrebnijih samaca i obitelji te poboljšana kvaliteta života, smanjena njihova socijalna isključenost zbog slabijeg materijalnog stanja te unapređen sustav prikupljanja donacija hrane.