Općine Mali i Veliki Bukovec zajednički nabavile mobilno reciklažno dvorište Foto: Općina Mali Bukovec

Općine Mali i Veliki Bukovec zajednički nabavile mobilno reciklažno dvorište

Varaždinske vijesti | 15.2.2019. u 14:35h | Objavljeno u Našim krajem

Mještani općina Mali i Veliki Bukovec za odlaganje otpada na raspolaganju će ubuduće imati i mobilno reciklažno dvorište. Suradnjom općinskih vlasti obiju općina, kroz postupak javne nabave, od poduzeća Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca nabavljeno je zajedničko mobilno reciklažno dvorište vrijednosti 129 tisuća kuna, bez PDV.

Prilikom nedavnog preuzimanja mobilnog reciklažnog dvorišta na kojem su uz načelnike Velikog i Malog Bukovca, Franju Vrbanića i Darka Markovića, bili i predstavnici tvrtke Čistoća d.o.o. na čelu s direktorom Davorom Skrozom, kao i voditelj projekta tvrtke Tehnix Željko Horvat, dipl. ing. stroj., načelnik Marković je istaknuo da se ovim načinom, između ostalog, rješava i ona najproblematičnija vrsta otpada koja nastaje u kućanstvima tj. opasni otpad, a kojeg sačinjavaju boje, lakovi, stari lijekovi, otpadna motorna ulja, ljepila, smole, baterije, akumulatori, kiseline, lužine, pesticidi, ambalaža od opasnih tvari i sav drugi opasni otpad koji nekontroliranim postupanjem dovodi do onečišćavanja našeg okoliša.

mobilno_reciklazno_bukovec_1.JPG

– Sukladno zakonskoj regulativi u gospodarenju komunalnim otpadom kojom se propisuje odvojeno sakupljanje kako miješanog komunalnog tako i ostalih vrsta korisnog te opasnog otpada, definirana su ovakva mobilna reciklažna dvorišta kojima se rješava prikupljanje takvih vrsta otpada koje do sada nismo imali mogućnosti sakupljati u našoj općini. Sada naši ljudi imaju zadovoljenu i riješenu kompletnu uslugu na području obje općine – rekao je Marković, dok je načelnik Općine Veliki Bukovec Vrbanić dodao da je kvalitetno gospodarenje otpadom korak bliže čišćem okolišu u obje općine.

– S mobilnim reciklažnim dvorištem ispoštovat ćemo sve što se tiče gospodarenja komunalnim otpadom na području općina Veliki i Mali Bukovec. Drago mi je da je na javnom natječaju posao dobila hrvatska renomirana tvrtka s našeg područja – Tehnix. Veseli me i to što ćemo zbrinuti sve vrste otpada koje su do sada završavale negdje u prirodi – kazao je Vrbanić.

Mobilno reciklažno dvorište je pokretna jedinica namijenjena za odvojeno prikupljanje i skladištenje manjih količina iskoristivih i drugih vrsta otpada iz kućanstava. Radi se o rolo kontejneru koji je opremljen tipskim spremnicima za pojedine vrste otpada.

mobilno_reciklazno_bukovec_2.JPG

Voditelj komercijalne službe Tehnixa Željko Horvat, dipl. ing. stroj., naglasio je da je firma, kao jedna od vodećih domaćih industrija koja se bavi opremom u zaštiti okoliša, kroz sustav javne nabave dobila priliku isporučiti ovakvo rješenje.

– Ovo mobilno reciklažno dvorište u jednoj tlocrtnoj dimenziji 6,0 m x 2,5 m može građanima ponuditi rješenje prihvata svih više desetina ključnih brojeva odnosno vrsta otpada. Ono je našlo prostora ne samo u smislu prihvata svih vrsta takvog komunalnog otpada, nego je izuzetno riješeno i dizajnom pa građani kroz razne poruke mogu itekako biti motivirani da se to kvalitetnije provede kroz praksu – rekao je Horvat te dodao da Tehnix proizvodi ne samo mobilna, već i fiksna rješenja u smislu reciklažnih dvorišta.

– Poštujemo one sredine koje su možda malo dislocirane od velikih urbanih sredina i koje koriste upravo ovakva mobilna rješenja koja su vrlo efektna – počevši u turizmu, od otoka, priobalja i na kontinentu, gdje se one sele od lokacije do lokacije, poput bibliobusa ili sličnog, i vrlo su efikasna – dodao je predstavnik Tehnixa.

mobilno_reciklazno_bukovec_4.JPG

Direktor varaždinske Čistoće d.o.o., Davor Skroza, pohvalio je suradnju općina Mali i Veliki Bukovec na zajedničkom rješenju.

– Ovo je vrlo pohvalna aktivnost od strane dviju općina koje su za svoje građane nabavile mobilno reciklažno dvorište koje je jednostavno, a efikasno rješenje. Važno ja reći da se već sad u sklopu javne usluge na kućnom pragu sakuplja sedam vrsta komunalnog otpada: papir i karton, plastika, ambalažno staklo, metali, tekstil, biootpad, glomazni otpad pa stoga za navedeni otpad nema potrebe da ga donose u mobilno reciklažno dvorište. One vrste otpada koje se ne prikupljaju na kućnom pragu i za koje građani nemaju mogućnost zbrinjavanja u svojoj općini, a radi se o pretežito problematičnom tj. opasnom otpadu, trebale bi završavati u ovom reciklažnom dvorištu. Organizacija samog sakupljanja zamišljena je tako da se mobilno reciklažno dvorište u točno definiranim terminima doveze na određene lokacije po naseljima, a kako bi se svakom građaninu osiguralo da najmanje 4 puta na godinu ima mogućnost i mjesto gdje može odložiti sav problematični otpad poradi sprječavanja odbacivanja istog u okoliš – kazao je Skroza.

U mobilno reciklažno dvorište mogu se odložiti razne vrste otpada, između ostalog i otapala, kiseline, lužine, fotokemikalije, pesticidi, fluocijevi, ulja i masti, boje, ljepila i smole, deterdženti, stari lijekovi, baterije i akumulatori, manja električna i elektronička oprema (do gabarita LCD monitora kućnog računala), papir i karton, ambalaža od metala, staklena ambalaža, ravno (prozorsko) staklo, ambalaža od plastike, plastika, odjeća i obuća, jestiva ulja i masti. Spremište je izrađeno u skladu sa Zakonom o otpadu i Pravilnikom o gospodarenju otpadom, dok je atestirano od strane ovlaštene institucije.

mobilno_reciklazno_bukovec_3.JPG

mobilno_reciklazno_bukovec_5.JPG

mobilno_reciklazno_bukovec_6.JPG

mobilno_reciklazno_bukovec_7.JPG

mobilno_reciklazno_bukovec_8.JPG

mobilno_reciklazno_bukovec_9.JPG

mobilno_reciklazno_bukovec_10.JPG

mobilno_reciklazno_bukovec_11.JPG