Miroslav Geček i dalje na čelu VZO Visoko, a zapovjednik Ljubomir Pomper

J.Š./Varaždinske vijesti | 16.5.2017. u 12:04h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Nakon održanih Skupština Dobrovoljnih vatrogasnih društava, članovi Vatrogasne zajednice općine Visoko (VZO) održali su u nedjelju, 14. svibnja, sjednicu Skupštine.

Ovogodišnja sjednica Skupštine uz svoj uobičajni izvještajni dio o radu zajednice u prošloj godini, imala je i izborni karakter, budući da je mandat dosadašnjeg rukovodstva VZO Visoko nakon četiri godine priveden kraju pa su izabrani novi čelnici zajednice koji će istu voditi u novom mandatu.

Također, donijeta je i odluka o povećanju broja članova Skupštine Zajednice pa će po novome Visoko kao središnja postrojba davati pet članova u Skupštinu dok ostala Društva u sastavu Zajednice četiri pa će sljedeća Skupština sačinjavati, umjesto dosadašnjih 15, 17 članova.

U prvom dijelu sjednice podnesena su i usvojena izvješća o radu zajednice u prošloj godini pa je tajnik Zajednice Darijo Havojić istaknuo da je prošle godine po pitanju intervencija evidentirano ukupno devet izlazaka na teren središnje postrojbe, kupljeno 15 kompleta odjela za prilaz vatri, osam čizama te dobiveno 15 pari rukavica.

Među ostalim, tajnik Havojić podsjetio je prisutne i na važna događanja tijekom četverogodišnjeg rada Zajednice i izdvojio da je u suradnji Osnovne škole Visoko organizirana pokazna vježba simuliranog požara u zbornici. Kroz protekle godine sudjelovalo se i na raznim vatrogasnim natjecanjima u okolici i šire kao i na intervencijskoj vježbi u Novom Marofu. Obilježena je 20. obljetnica osnivanja VZO-a Visoko, proslavljena 120. obljetnice osnutka i rada DVD-a Visoko te 60. obljetnica od osnivanja DVD–a Čanjevo. Organiziran je i dan otvorenih vrata DVD-a Visoko pa su uz prezentaciju vatrogasne opreme izvedene dvije pokazne vatrogasne vježbe.

Kako je istaknuo tajnik Havojić, sedam članova Veterana s područja Zajednice uključila su se u Klub vatrogasnih veterana Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Na školovanje i osposobljavanje za vatrogasna zvanja pristupilo je 20 članova dobrovoljnih vatrogasnih društava sa područja Zajednice, a od značajnije vatrogasne opreme DVD Visoko je nabavilo vatrogasno kombi vozilo VW Transporter T4 iz 1999. godine.

Nakon iscrpnog izvješća u proteklom mandatnom razdoblju podnešena su i izvješća o finacijskom poslovanju zajednice u prošloj godini te izvješće Nadzornog odbora zajednice za 2016. Isto tako predložene su i usvojene izmjene i dopune programa rada za ovu godinu, izmjene i dopune financijskog plana te izmjene određenih članaka Statuta Zajednice.

U drugom dijelu, nakon razrješnice dosadašnjem rukovodstvu, pristupilo se izboru novog. Prijedlog novih dužnosnika pripremilo je Kandidacijsko izborno povjerenstvo, a budući da drugih prijedloga na samoj sjednici Skupštine nije bilo, isti su jednoglasno prihvaćeni. Tako će Vatrogasnu zajednicu općine Visoko u novom mandatu od 2017. do 2021. voditi novi-stari dužnosnici.

Za predsjednika Zajednice izabran je Miroslav Geček, za zamjenika predsjednika Zajednice Marijan Marenčić, za zapovjednika Zajednice Ljubomir Pomper, za zamjenika zapovjednika Božidar Kuzmić te za tajnika Zajednice Darijo Havojić.

Nadalje, za blagajnika Zajednice izabran je Josip Pavliček, za predstavnika u Predsjedništvu, Zapovjedništvu i Skupštini VZ Varaždinske županije Miroslav Geček i Ljubomi Pomper dok za osobu koja će zastupati VZO Visoko, Miroslav Geček.

Za članove Predsjedništva i Zapovjedništva izabrani Miroslav Geček, Marijan Marenčić, Tomica Benković, Ivica Pavliček, Ljubomir Pomper, Darijo Havojić, Miroslav Bukal, Tomo Zidarić, Božidar Kuzmić, Vinko-Matin Stričak, Filip Hadrović, Mario Bukal, Ivica Plantić, Josip pavlićek dok su u Nadzorni odbor izabrani Dragutin Mateković kao predsjednik te Matija Baneković i Jelena Šaško.

Pri kraju sjednice dodjeljena ja plaketa kao zahvala na radu načelniku općine, Dragutinu Matekoviću, koji se zahvalio na ukazanom povjerenju te izboru za predsjednika Nadzornog odbora Zajednice. Među ostalim Mateković je rekao da će i dalje Općina potpomagati rad Zajednice prema svojim mogućnostima. 

 

Pozdravni govor održao je u ime županijske VZ zapovjednik VZ Varaždinske županije, Dejan Ivanušec koji je pohvalio rad visočke Zajednice s obzirom na niska sredstva s kojima raspolažu. Naglasio je ulaganja u kadar te opremu bez koje je teško funkcionirati.

- Više se pažnje mora posvetiti mladima te je potrebno iskoristit sve mogućnosti od sponzora do sredstava iz EU fondova jer je u vatrogastvu ljudski potencijal prioritet, ali za njegov razvitak potrebna su financijska sredstva – rekao je Ivanušec i zaželio uspjeh i uspješno realiziranje svih zacrtanih planova u novom mandatnom razdoblju.

 

 

Osim održane izborno-izvještajne sjednice Skupštine VZO-a Visoko, na blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, sva društva u sastavu Zajednice učestvovala su na svetoj misi u župnoj crkvi Presvetog Trojstva koju je predvodio velečasni Ivan Šestak.

Vatrogasce četiriju Dobrovoljnih vatrogasnih društava koja djeluju na području općine pozdravio je i načelnik općine Visoko Dragutin Mateković i predsjednik VZO-a Miroslav Geček.

Postrojavanje ispred zgrade Općine izvršio je zamjenik zapovjednika VZO-a Visoko, Božidar Kuzmić te je formirana kolona od tridesetak vatrogasaca krenula prema župnoj crkvi Presvetog Trojstva.

Kako je proslavljen Dan vatrogasaca pogledajte u galeriji.