Općina Trnovec Bartolovečki: Provodi se niz projekata, a utvrđen i višak prihoda od 1,55 mil. kuna Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Općina Trnovec Bartolovečki: Provodi se niz projekata, a utvrđen i višak prihoda od 1,55 mil. kuna

Varaždinske vijesti | 30.9.2018. u 09:05h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon uspješno pripremljene dokumentacije i prijave na natječaje, Općini Trnovec Bartolovečki Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odobrilo je dva vrijedna projekta ukupne vrijednosti 1,2 milijuna kuna.

Riječ je o energetskoj obnovi zgrade Matičnog ureda u Bartolovcu vrijednoj 815 tisuća kuna te rekonstrukciji dijela Radničke ulice u Trnovcu za što je od spomenutog ministarstva dobiveno 405 tisuća kuna. Riječ je samo o nekim projektima koji su odobreni Općini, a koje je na sjednici Općinskog vijeća, održanoj u četvrtak, u sklopu svog polugodišnjeg izvješća naveo načelnik Općine HNS-ov Zvonko Šamec.

trnovec_4.JPG

– Što se tiče projekta energetske obnove zgrade Matičnog ureda u tijeku je priprema natječajne dokumentacije za izvođenje radova dok bi radovi na rekonstrukciji Radničke ulice trebali početi u listopadu. Uskoro se kreće s energetskom obnovom objekta dječjeg vrtića Zeko u Trnovcu za što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguralo 100 tisuća kuna te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodatnih 151 tisuću – kazao je načelnik Šamec ističući da projekti i ulaganja na području općine ne staju.

Osim spomenutih projekata Općina je, zajedno s općinama Cestica i Sračinec, dobila gotovo pola milijuna kuna od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Riječ je o sredstvima koja će se iskoristiti za edukaciju mještana triju općina o održivom gospodarenju otpadom.

– Također, napravljeno je i puno manjih zahvata od uređenja, odnosno asfaltiranja cestovnih odvojaka u Šemovcu do radova na našim društvenim domovima. Uređen je sanitarni čvor u domu u Bartolovcu dok su u pripremi unutrašnja uređenja doma u Štefancu i Zamlaci – izjavio je Šamec.

Izvješće o radu načelnika u prvih šest mjeseci vijećnici su prihvatili većinom glasova. Osim o radu načelnika vijećnici su raspravljali i o općinskim financijama za prvih šest mjeseci ove godine. U općinskom proračunu u tom su razdoblju ostvareni prihodi od 7,16 milijuna kuna te rashodi od 5,75 milijuna.

trnovec_2.JPG

– Iz financijskog izvješća vidljivo je ostvaren višak prihoda od 1,4 milijuna kuna. Podsjećam da je u prošloj godini ostvaren manjak prihoda od 192 tisuće dok je preneseni višak prihoda iz prethodnih godina iznosi 331 tisuću kuna. Prenesenim viškom prihoda iz prošle godine te višak koji smo imali u prvih šest mjeseci ove znači da Općina u ovom trenutku raspolaže s viškom sredstava od 1,55 milijuna kuna – pojasnio je Šamec ističući da su ovako pozitivni financijski rezultati plod štednje i racionalnog postupanja s proračunskim novcima odnosno novcima mještana općine.

Vijećnici su ujedno dali „zeleno svjetlo“ za sufinanciranje izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda u Ulici Nikole Tesle u Trnovcu. Riječ je o sporazumu između Općine i tvrtke Varkom. Spomenuti radovi vrijednosti su 719 tisuća kuna od čega svaka strana osigurava polovinu iznosa.

trnovec_3.JPG

Vijećnici su raspravljali i o stanju nezaposlenosti, a službene brojke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalnog ureda Varaždin govore da je nastavljen trend smanjivanja broja nezaposlenih na području općine. Nakon što ih je u srpnju bilo 117, posljednji podaci za kolovoz govore da je na području općine nezaposlenih 115 osoba.