Općina Cestica završila EU projekt vrijedan više od pola milijuna eura

V.V. | 24.1.2017. u 08:40h | Objavljeno u Našim krajem

Nova godina je počela uspješno za projekte Općine Cestica. Početkom siječnja je prihvaćeno završno izvješće prekograničnog projekta DE-PARK, sveukupne vrijednosti više od pola milijuna eura.

DE–PARK je zajednički projekt nekoliko hrvatskih i slovenskih partnera, vezan uz turizam i baštinu, koji je većim dijelom novca, sa oko 470 tisuća eura, financirao Europski fond za regionalni razvoj. Od tog je novca Općina Cestica u dvije tranše dobila 58 tisuća eura, a 61 tisuću kuna je uložilo i Ministarstvo regionalnog razvoja.

Partneri u projektu bili su sa hrvatske strane općine Bednja i Klenovnik, lepoglavski TKIC i Udruga Ekomuzej , a sa slovenske strane PRJ HALO, Općina Podlehnik, Općina Žetale i Javni zavod za kulturo, turizem in razvoj Općine Rogatec. Projekt je započeo 1. veljače 2015. godine i završio lani u veljači da bi završni izvještaj bio prihvaćen ove godine u siječnju.

Projektne aktivnosti

Općina Cestica je ovim projektom na području Turističke zone obnovila pet građevinskih projekata kulturno-povijesne baštine. Priredbe i manifestacije vezane uz realizaciju projekta posjetilo je 24 tisuće ljudi. Odrađena su istraživanja o lokalnoj kuhinji, izdane su tri knjige recepata tradicionalnih jela i dvadeset jelovnika.

Među prvim projektnim aktivnostima Cestice je bila smotra folklora, uslijedilo je podizanje klampotica, tamburaški festival i proslava Martinja te Vincekov rez, a osposobljeni su i turistički animatori. U Općini je održana i Kulinarika – priprema hrane na starinski način, uz koju su organizirane kuharske radionice. Po završetku svega je izdana brošura recepata „Okusi cestičkog kraja“.

Za vrijeme trajanja projekta Cestica je izradila i „Studiju o mogućnostima uspostavljanja zajedničkog Prekograničnog regionalnog parka kulture i turizma“. U Studiji su predstavljena kulturno povijesna baština i turistički sadržaji svih mjesta Turističke zone Haloze Zagorje.

Ciljevi projekta

Na području DE-PARKA se nalazi značajan potencijal zaštićene kulturne baštine s obje strane granice.

- Ovim projektom smo željeli sačuvati kulturnu baštinu i podići osviještenost mještana o značaju kulturne baštine – rekao je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

Kao osnovni cilj projekta je naveo poticanje i promociju očuvanja kulturnih resursa izgrađenih na prekograničnom regionalnom identitetu i na prirodnim i kulturnim dobrima.

- Opći cilj je poboljšanje povezanosti ljudi na lokalnoj razini i otvaranje prostora za razvoj prekograničnog područja, osobito na području zajedničkih projekata u kulturi – istaknuo je Mirko Korotaj i zaključio kako je projektom DE-PARK Cestica još jednom dokazala sposobnost povlačenja EU novca.

 

Označeno u