Općina Bednja ulaže u modernizaciju i asfaltiranje cesta oko 3,6 milijuna kuna Foto: HDZ Varaždinske županije

Općina Bednja ulaže u modernizaciju i asfaltiranje cesta oko 3,6 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 8.11.2018. u 16:55h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Bednja do kraja godine uložit će milijunske iznose u modernizaciju odnosno asfaltiranje brojnih nerazvrstanih cesta na svom području, od kojih su neke već dovršene.

Tako je u četvrtak u nazočnosti predstavnika izvršne vlasti Općine Bednja predvođenih načelnikom Damirom Poljakom i njegovim zamjenikom Ivicom Hrenićem, uz prisustvo HDZ-ovih saborskih zastupnika Anđelka Stričaka i dr. sc. Josipa Križanića, upriličena svečanost obilježavanja završetka asfaltiranja prometnice u zaseoku Ves u Bednji.

Naime, zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske, koja je osigurala sredstva, te Varaždinskoj županiji, koja je proglasila i prijavila elementarnu nepogodu i na području Općine Bednja, za sanaciju šteta nastalih nakon elementarnih nepogoda Općina Bednja dobila je 2 milijuna i 65 tisuća kuna za uređenje i asfaltiranje prometnica.

Načelnik Općine Bednja, HDZ-ov Damir Poljak, ističe da se osim tih sredstava, dodatno iz općinskog proračuna, izdvaja još gotovo milijun kuna.

– Sad je ukupna investicija u modernizaciju, odnosno asfaltiranje nerazvrstanih općinskih cesta, 3,052 milijuna kuna. Istovremeno smo prema mjeri 7.2.2. završili rekonstrukciju nerazvrstane ceste na dionici Bogadi, u ukupnom iznosu od 539 tisuća kuna koji je stopostotnom iznosu plaćen sredstvima Europske unije. Dakle, ukupno ulaganje u nerazvrstane ceste tijekom ove godine iznosi oko 3,6 milijuna kuna – rekao je načelnik Poljak.

Predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, saborski zastupnik iz Varaždinske županije, HDZ-ov Josip Križanić, naglasio je da se zalagalo da Općina Bednja, koja je prošle godine doživjela velike elementarne nepogode, dobije nekakvu zadovoljštinu, iako ona ni približno nije takva da bi se sve moglo sanirati.

– Činjenica je, također, da je Bednja dobila 50 posto od svih sredstava koje je dobila Varaždinska županija, ali je istina i da je tu bila najveća šteta. Zahvaljujem načelniku što je ta sredstva dobro utrošio, u što nisam ni sumnjao. S druge strane, nisu u pitanju samo ta sredstva. Općina je dobila i 500 tisuća kuna iz mjere 7.2.2. To znači da se dobro rade projekti te da ova 22 milijuna na koliko je narastao općinski proračun sigurno nisu slučajna, ako je izvorni proračun 5 milijuna, nego je to plod rada svih: od predsjednice vijeća, vijećnika, do zamjenika i načelnika, pa naravno i potpora vaših duhovnih poglavara – kazao je Križanić.

Na području Općine Bednja sanirano je ili će se do kraja godine sanirati 18 dionica oštećenih prometnica, najavio je načelnik Poljak.

– Uglavnom je riječ o cestama gdje je zbog dotrajalosti oštećen asfaltni sloj, odnosno o cestama na kojima je dosad bio makadam i šljunak i na kojima nisu bili adekvatni uvjeti za prometovanje. Ceste su razvrstane po cijeloj općini, tako da je po prijedlozima najugroženijih dionica učinjena procjena potreba i krenulo se u sanaciju najkritičnijih dijelova na tim dionicama. Mi imamo 193 kilometra nerazvrstanih cesta koje su raspoređene u tri kategorije. Krenuli smo u rješavanje prve i druge kategorije, sukladno prioritetima i potrebama, i prema broju stanovnika, i prema oštećenjima koja su se javila na tim cestama – zaključio je Poljak.

Galerija slika