Odzvonilo zapuštenim površinama: Za čišćenje i malčiranje račun stiže vlasnicima parcela Foto: Općina Bednja

Odzvonilo zapuštenim površinama: Za čišćenje i malčiranje račun stiže vlasnicima parcela

Varaždinske vijesti | 20.8.2017. u 20:45h | Objavljeno u Našim krajem

Na 3. sjednici Općinskog vijeća Općine Bednja, održanoj 14. kolovoza, donesen je Zaključak kojim su svi vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta pozvani da - sukladno Odluci o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje poljoprivrednih rudina u svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta - obradivo poljoprivredno zemljište obrađuju i održavaju u skladu s agrotehničkim mjerama i Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Agrotehničkim mjerama smatraju se mjere koje su vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni poduzeti, a čije bi propuštanje uzrokovalo štetu, odnosno onemogućilo ili smanjilo poljoprivrednu proizvodnju, a to su: mjere za zaštitu od erozije, mjere za sprečavanje zakorovljenosti, sječa stabala ili grana koje sprečavaju prijevoz odnosno korištenje puta, zabrana, odnosno obveza uzgoja pojedinih vrsta bilja na određenom području, kao i suzbijanje ambrozije, čišćenje kanala, suzbijanje biljnih bolesti i štetnika, korištenje i uništavanje biljnih otpadaka.

- Budući da brojni vlasnici/korisnici poljoprivrednog zemljišta na području općine Bednja ne provode propisane mjere, a da se dio građana oglušio na obavijesti, pozive i naloge općinskih službi da izvrše čišćenje svojih parcela, Općina Bednja obavještava sve građane koji nisu uredili svoja poljoprivredna zemljišta, da će u roku osam dana izvršiti čišćenje i uređenje poljoprivrednih čestica posredstvom trgovačkog društva koje će za taj posao sama angažirati te račun za čišćenje poslati građanima - izvijestili su iz Općine Bednja.

Dodaju kako će se protiv vlasnika parcela ujedno pokrenuti prekršajne prijave sukladno zakonskim odredbama.

- Mještane koji su očistili poljoprivredne površine molimo da zanemare ovu obavijest, a Općina Bednja ujedno im zahvaljuje što su pridonijeli ljepšem uređenju svoganaselja - naglasili su iz Općine.