Održana radionica o primjeni ICT tehnologije u Ludbregu

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Održana radionica o primjeni ICT tehnologije u Ludbregu Foto: Grad Ludbreg

U Uredu gradonačelnika Grada Ludbrega održana je radionica o primjeni ICT tehnologije u sklopu projekta "Razvoj prekogranične strateške suradnje između Ludbrega, Preloga i Letenyea", akronim DESCO, koji je sufinanciran iz programa suradnje Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014-2020.

Radionica se održala u dva dijela. Prvi dio odnosio se na teorijski dio u kojem su se sudionici upoznali s najnovijim alatima  u području informacijsko komunikacijske tehnologije, a drugi, praktični dio odnosio se na primjenu informacijsko komunikacijske tehnologije u javnoj upravi. Prezentirane su najnovije tehnologije dostupne na tržištu, poput IOT, cloud-a, big data alata te kolaboracijskih alata, a sve s ciljem da se poveća razina informatiziranosti javne uprave, inovativnost i transparentnost, da se omogući racionalizacija podataka, da se poboljša interna uredska komunikacija i da se prezentiraju alati potrebni za efikasnije planiranje radnih zadataka te interdisciplinarno povezivanje između internih jedinica u lokalnoj samoupravi i zaposlenika za lakši i brži razvoj ideja.

Tijekom radionice bili su detektirani problemi s kojima se suočavaju zaposlenici u javnoj upravi koji se uglavnom odnose na ustroj javne vlasti, različite metode djelovanja i praćenja u jedinicama lokalne samouprave. Također je kao problem detektirana otežana komunikacija između internih ustrojstvenih jedinica te između samih zaposlenika jer se kao sredstva komunikacije pretežito koriste samo alati poput e-maila te direktna komunikacija.

- Takva metodika rada često dovodi do toga da se zaposlenicima duplicira posao i da dolazi do gubitka relevantnih informacija uslijedom nepostojanja centralnog pametnog alata koji bi omogućio preglednost svih podataka, odrađenih poslova te izrađenih dokumenata na jednom mjestu u realnom vremenu- rekla je Petra Međimurec, voditeljica projekta DESCO i navela da bi takav sustav trebao biti samo jedan od koraka u smjeru unapređenja rada javne uprave, jer prostora za unapređenje itekako ima.

- Primjena ICT tehnologije među zaposlenicima pruža određene prednosti kojima se unaprjeđuje suradnja, kolaboracija i brzina obavljanja zadataka. Trenutno stanje o primjeni ICT tehnologije pokazuje nam da se najviše koriste Office alati i knjigovodstveni programi, dok se ostali alati, posebice kod vođenja projekata koriste u slaboj mjeri. Neki od razloga nedovoljne i neadekvatne uporabe ICT-a u javnom sektoru odnose se na nedovoljnu razvijenu svijest o mogućnostima koje pruža takvi alati za unaprjeđenje rada u javnoj upravi, postojeća ICT oprema većinom je zastarjela i postoje velike razlike u njihovoj opremljenosti, čime je međusobna komunikacija između različitih upravnih tijela otežana, a razina pružanja usluga znatno smanjena – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić. Također je naveo da su se ovom radionicom nastojali detektirati problemi, ali i naći rješenja kojima bi se unaprijedila suradnja i rad u javnoj upravi, jer smatra da je javna uprava servis građanima te kao takva mora biti brza, efikasna i lako dostupna.

- I ako nam nove tehnologije u tome pomažu, na nama je da ih implementiramo i s njima pokušavamo što bolje raditi za dobrobit cijele zajednice – istaknuo je Bilić. 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.