Održana prva ovogodišnja sjednica središnjeg odbora UDVDR-a Ivanec Foto: UDVDR Ivanec

Održana prva ovogodišnja sjednica središnjeg odbora UDVDR-a Ivanec

Varaždinske vijesti | 1.2.2019. u 11:25h | Objavljeno u Našim krajem

Središnji odbor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranka Ivanec, uz nazočnost kolega iz HVIDR-e Ivanec, održao je svoju prvu ovogodišnju sjednicu. Istaknuto je kako su se i u proteklom razdoblju provodile brojne aktivnosti, od sudjelovanja u radu Sabora Podružnice i susjednih Ogranaka do redovnog rada subotom ujutro u tajništvu Udruge, što se pokazalo jakom dobrim potezom.

Prezentiran je program predavanja za učenike pod nazivom "Domovinski rat – Istina o slobodi", koji su pripremili polaznici seminara komunikacijskih vještina u nastavi, a uvelike je pomogla dr.sc. Suzana Jagić, profesorica povijesti. Program je, uz neke dopune i primjedbe, generalno ocijenjen kvalitetnim te će tijekom veljače biti javno predstavljen, a nakon toga će se s njim ići na predavanja u školama koje će pokazati interes.

Radna skupina je izvijestila da su snimljeni prvi kadrovi za dokumentarni film o ulozi građana ivanečke regije u Domovinskom ratu, a nastavit će se raditi čim to dopuste vremenske prilike. Plan je da se snima na autentičnim lokacijama u Ivancu i okolici te na ključnim bojištima diljem Hrvatske na kojim su sudjelovali hrvatski branitelji s područja bivše općine Ivanec. Film će obuhvatiti događanja od proljeća 1990. do završetka Domovinskog rata.

Bilo je govora i o dokumentarnom filmu "Glavu dole, ruke na leđa" Stipe Majića Pipe, koji će u organizaciji UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec biti prikazan 20. veljače u 19 sati u Kinu Ivanec, a ulaz za sve će zainteresirane biti slobodan.

U analizi financijskog stanja rečeno je kako će se i u ovoj godini Ogranak financirati sredstvima svojih članova, sponzora i donatora te putem prijava programa na natječaje, za koje su četiri već napravljena, a još će dva biti u skorom razdoblju, kada budu objavljeni novi natječaji.

- Donesen je i zaključak o opetovanom pokretanju postupka preimenovanja ulica po poginulim hrvatskim braniteljima u Ivancu, te nekoliko škola na širem gradskom području, o čemu će se zatražiti pismena očitovanja nadležne institucija, onih koja ih još nisu dala - ističu iz UDVDR-a Ivanec i dodaju da se raspravljalo i o sve većem broju hrvatskih branitelja koji se svake subote u tajništvu udruge obraćaju za pomoć i kojima se ona pruža koliko je najviše moguće, najčešće provjerenim informacijama, savjetima i preporukama.

- Istaknuto je zadovoljstvo povećanjem broja članova, čemu pridonosi kvalitetan rad Ogranka, temeljem kojega njegovi članovi imaju i određene pogodnosti, poput popusta na goriva na benzinskoj postaji Adria Oil ili popusta na asortiman naočala Očnog centra Ivanec u trgovinama u Ivancu i Lepoglavi. Sastavlja se i novi popis hrvatskih branitelja zainteresiranih za sistematske preglede, a najavila su se sudjelovanja na Saborima i Skupštinama udruga i društava s kojima se surađuje - priopćili su iz UDVDR-a Ivanec.

udvdr_ivanec_glavu-dole_ruke_na_ledja_ivanec.jpg