FOTO Održana osma radionica u sklopu projekta "DETOX"

Varaždinske vijesti | 16.10.2018. u 08:46h | Objavljeno u Našim krajem

U prostoru viničke tradicijske kuće u petak je održana posljednja od ukupno osam radionica planiranih u sklopu odvijanja projekta „DETOX - Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine“, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj koji se provodi u okviru programa međunarodne suradnje Interereg V-A Slovenija – Hrvatska 2014-2020.

Kao što sam naziv kaže, tema radionice „Viničko cvijeće“ bila je posvećena vezenju cvjetnih motiva te izradi cvijeća od papira te ostalih prirodnih materijala kao dijelu viničkog etno nasljeđa. U radionici su sudjelovali učenici i učitelji Osnovne škole Vinica i Srednje škole „Arboretum Opeka“, članice udruge žene iz Vidovca i udruge „Stara brv“ iz Donje Voće, a svima su svoje znanje u izradi cvijeća i vezenju cvjetnih motiva nesebično prenijele članice KUD-ove veziljske sekcije „Fijolice“ predvođene Josipom Pižeta. Radionicu je posjetila i Mirjana Jambriško, ravnateljica OŠ Vinica, ujedno i zamjenica načelnika Općine Vinica.

DSC_0889.JPG

Kroz radionice održane u sklopu projekta DETOX od kojih su tri bile posvećene izradi ručnih radova, tri radionice bile su vezane uz pripremu tradicijskih kolača i običaje uz Božić i Uskrs, a preostale su bile posvećene viničkoj narodnoj nošnji i pričama iz zanimljive povijesti Vinice, dijelovi bogate viničke kulturne i etno baštine prezentirani su mladim naraštajima, čime je dostignut jedan od ciljeva projekta.

DSC_0882.JPG

Označeno u