Obnovljen pil sv. Ivana Nepomuka ponovno na viničkom trgu

V.V. | 31.3.2017. u 13:37h | Objavljeno u Našim krajem

Pil Sv. Ivana Nepomuka, jedan od najvrijednijih baroknih kamenih pilova na ovom području, postavljen je uz pomoć dizalica na svoje mjesto i ponovo krasi zdenac i vinički trg.

Naime, od kraja prošle godine pil koji uživa status zaštićenog kulturnog dobra nalazio se u radionici akademskog kipara Stjepana Jerkovića koji ga je u cijelosti restaurirao i konzervirao. Pilu je bila neophodna temeljita obnova jer su tijekom godina, pod utjecajem atmosferskih prilika nastala brojna oštećenja i na postolju i na samom kipu.

- Već smo prije uočili potrebu za restauracijom pila no prava mogućnost otvorila se unutar projekta DETOX koji je potpomognut od EU i sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija - Hrvatska, a provode ga Općine Lenart, Sveti Andraž i Sv. Ana v Slovenskih goricah, FERI, Zavod za varstvo kulturne dedišćine, Gradski muzej Varaždin te općine Donja Voća i Vinica. Inače, kroz taj je projekt na području općine izrađena i replika Prangera koja će uskoro također biti postavljena na prvobitno mjesto, a trenutno se izvode i radovi sanacije kuće u stilu tradicijske kuće s okolišem. Usto, kroz projekt će biti organizirano i više radionica i programa vezanih uz očuvanje kulturne i etno baštine viničkog kraja. I naši partneri u projektu također će organizirati niz zanimljivih priredbi, sajmova, radionica i sl. o čemu ćemo redovito obavještavati sve naše mještane - rekao je načelnik Općine Marijan Kostanjevac.

Označeno u