Novoosnovana udruga "Luna" za ekološku i biodinamičku proizvodnju poziva na radionice Foto: Ilustracija

Novoosnovana udruga "Luna" za ekološku i biodinamičku proizvodnju poziva na radionice

J.Š./Varaždinske vijesti | 4.10.2018. u 15:10h | Objavljeno u Našim krajem

S ciljem promoviranja biodinamičke poljoprivredne proizvodnje osnovana je udruga "Luna" za ekološku i biodinamičku proizvodnju Varaždinske županije, a na konferenciji u utorak najavljene su radionice i edukacija svih zainteresiranih za ovu metodu proizvodnje koje će održati već 7. i 8. listopada na OPG-u Dragutina Senčara i na OPG-u Vukelić.

- Udruga je osnovana na inicijativu Centra dr. Rudolfa Steinera s kojim imamo jako dobru suradnju. Općenito postoji mali broj biodinamičkih i ekoloških proizvođača u Hrvatskoj pa želimo prikupi što više suradnika i promotora ekoloških i biodinamičkih proizvođača. Također, želimo napraviti nešto konkretno i nešto kvalitetno, a što je korak do osnivanja Savez udruga Hrvatske. Tada ćemo moći i dovesti Demeter certifikat u Hrvatsku, a to je certifikat za biodinamičku proizvodnju koji predstavlja oznaku kvalitete biodinamičke proizvodnje - objasnila je svrhu osnivanja Snježana Mikulčić Jakopović, predsjednica Udruge LUNA.

Kako ona navodi, za sada je u udruzi sedam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz područja Varaždinske županije koji su ujedno certificirani ekološki proizvođači i koji su se odlučili na biodinamičku proizvodnju.

- Neki već koriste biodinamičke pripravke, mi smo ih počeli na svom OPG-u "Kuća magične trave" u Paki kod Novog Marofa koristiti početkom godine, odnosno početkom sezone. Neki od naših članova imaju u planu koristiti biodinamičke pripravke pa ćemo za njih organizirati edukacije tijekom godine, a prve radionice su održane već ovog vikenda.
Naglašava da je zapravo cilj Udruge edukacija samih ekoloških proizvođača u načinu provedbe biodinamičke proizvodnje, a da bi bio biodinamički poljoprivredni proizvođač potrebno je koristiti biodinamičke pripravke za koje je potrebno proći edukaciju te i sam biodinamički certifikat zahtjeva pohađanje minimalno dvije do tri radionice godišnje.

- Pozivamo ljude da nam se uključe i da vide koji je princip biodinamičke proizvodnje, radit ćemo konstantno kroz godinu i edukacije i studijska putovanja te radionice za djecu. Uglavnom, cilj nam je popularizirati biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju jer konvencionalni proizvodi nisu interesantni toliko kao ekološki i biodinamički s kojima, zapravo, možemo postići dodanu vrijednost i višu cijenu. Iskoristit možemo ove naše površine koje su relativno male u našoj županiji pa je jednostavno isplativije proizvoditi na malo što je onda i kvalitetnije nego konvencionalno - objašnjava Mikulčić Jakopović.

Inače, prva radionica za spravljanje biodinamičkih pripravaka održat će se u nedjelju 7. listopada od 9 sati na OPG-u Dragutina Senčara ul. Ivana Gorana Kovačića 61, 40311 Lopatinec dok će se druga održati u ponedjeljak 8. listopada od 9 sati na OPG-u Vukelić, ul. Pri Gori 7, Lužan Biškupečki, 42204 Gornji Kneginec.

Radi ograničenog broja sudionika mole prethodnu najavu sudjelovanja na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj tel.: 040 655 612 ili 099 448 4650. Cijena radionice iznosi 120 kuna u što je uključen i vegetarijanski obrok, a svim sudionicima radionice po iskapanju ovog pripravka u proljeće 2019. poklonit će se 120 gr. pripravka 500.