Novogodišnji običaji: Čestitarski ophodi potrajali su sve do zore Foto: ilustracija

Novogodišnji običaji: Čestitarski ophodi potrajali su sve do zore

Varaždinske vijesti | 1.1.2018. u 12:32h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Iako su stari narodni običaji u našim krajevima uglavnom vezani uz božićne blagdane, i početak nove godine zabilježen je u pučkoj tradiciji.

- Novogodišnje običaje naših predaka obilježili su čestitarskih ophodi. Oni su započinjali već pojavom prvog mraka na Staro leto, a potrajali su kroz čitavu noć sve do zore. Djevojke i mladići, žene i muževi obilazili su selom pjevajući čestitarsku pjesmu, ponekad uz pratnju tamburaša - pojašnjava Tibor Martan, dipl. etnolog.

Na području Kamene Gorice kod Novog Marofa novogodišnju čestitarsku pjesmu zabilježio je poznati hrvatski etnomuzikolog Vinko Žganec. Pjesmu mu je 1947. godine kazivao Vid Štaba, a stihovi pjesme glase:

Dober večer japica, stanite se mamica!
To novo leto faljeno, sinek dete maleno! (Ovaj se pripjev pjevao iza svakog stiha)
Japek su se stajli, pet dinara davali!
Mamica se stajala, krajcare je zbrajala!
Sada zvoni polnoči, to vam zvezda svedoči!
Dobri ljudi sim došli, dobre ljude tu našli!
Vu gori je ravnica, na ravnici crkvica!
U crkvici zlat jontar, na jontaru Marija!
Marija drži zlatan križ, s kim prekriži vas i nas!

Martan ističe da kazivačice Ana Stepančec i Katica Novoselec iz Madžareva kazuju kako se rado dočekivalo novogodišnje čestitare.

- Već na prve zvukove njihove pjesme u kućama bi zavladalo veselje te bi se ugasila svjetlost petrolejki. Čestitari bi stajali ispred zatvorenih kućnih vrata i pjevali dok bi ukućani bili unutra u mraku i tišini. Tek na stihove "Japek su se stajali..." ponovno su se palile petrolejke i otvarala vrata čestitarima - kaže Martan.

Čestitare se nudilo hranom i pićem. Oni su svoju zahvalu za primljeni dar domaćinima iskazivali pjesmom:

Hvala lepa za vaš dar, koga vam je sam Bog dal!
To novo leto faljeno, sinek dete maleno!

Svoj odlazak također su domaćinima najavili pjesmom:

Zbogom mi othajamo, sretno vas ostavljamo!
To novo leto faljeno, sinek dete maleno!

- Rano ujutro na Novo leto išlo se u susjedstvo za "položaja". Položaj je morao biti muška osoba, jer se vjerovalo da će kuću zadesiti nesreća ako na Novo leto u kuću prvo uđe ženska osoba. Položaj je najprije morao izreći čestitku koju je na Badnjak izgovorio domaćin kod unošenje slame, a zatim bi ga domaćini posjeli na stolicu na kojoj je bilo slame te ga zatim pogostili hranom i pićem. Položaj je morao mirno sjediti na stolici kako bi i kvočke u proljeće mirno sjedile na jajima. Položaj je najčešće izricao ovu čestitku: "Na tom mladom letu si zdravi veseli, tusti, debeli kaj šumski jeleni! Dej vam Bog picekov, racekov, purekovov, telekov, ždrebekov, pone koše čmel... Dej vam Bog kruha, vina, drobne dečice, greha oproščenje i dušam zveličenje! Dej vam Bog Božjega mira!" - kazao je Tibor Martan o ovom novogodišnjem običaju.