Novi Marof: Što hitnija sanacija „crnih točaka“ na županijskim cestama povećat će sigurnost svih

J.Š./Varaždinske vijesti | 8.4.2019. u 09:15h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač s predsjednikom i potpredsjednikom Gradskog vijeća, Mladenom Benjakom i Mirom Sabolićem, obišao je lokacije na području grada koje je potrebno urediti kako bi se uklonile tzv. „crne točke“ u prometu i povećala sigurnost na pojedinim prometnicama.

- Radi se o problematici na županijskim cestama koje su u ingerenciji Županijske uprave za ceste. Riječ je o nekim tzv. crnim točkama, odnosno dulje vrijeme poznatim problematikama koje smo dogovorili ili dogovaramo da bi se ove godine i narednih godina počele rješavati - rekao je Jenkač.

Jedno od tih mjesta je kod škole u Ključu, a radi se o dva problematična zavoja koja se nadovezuju na dio autobusnog stajališta. Nepregledni su i svakako ih treba riješiti potpornim zidovima, odnosno proširenjem i uređenjem pješačke staze. U Strmcu, također na županijskoj cesti, radi se o slabije preglednom zavoju.

- U zimskom periodu na tom je zavoju otežan promet zbog toga što se voda, zbog nepostojanja sabirne grabe, slijeva i razlijeva po cesti pa nastaje led, čime se automatski ugrožava prometovanje. To treba sanirati - poručio je Jenkač.

Također, već dulje vrijeme Grad traži od ŽUC-a rješavanje problema autobusne stanice u Janušici.

- Dali smo zemljište. Sada treba isprojektirati autobusnu stanicu, zato što je frekventan promet na raskrižju dviju županijskih cesta. Treba riješiti taj problem zbog pješaka, zbog djece koja čekaju autobus - pojasnio je gradonačelnik koji očekuje da će ŽUC uskoro krenuti s realizacijom tog projekta.

Jenkač očekuje i sanaciju mosta odnosno propusta kod Društvenog doma u Makojišću Gornjem za što su projekti već napravljeni.

- Taj propust stvara probleme već dulji niz godina jer je premalog kapaciteta. Treba staviti pločasti propust i očekujemo da će ŽUC ove godine krenuti s radovima - mišljenja je Jenkač.

Uz spomenute lokacije i projekte, u Novom Marofu očekuju i početak izgradnje nogostupa u Završju. Riječ je o nešto užoj prometnici u duljini oko 5 km koja prolazi kroz cijelo mjesto. Izgradnjom nogostupa značajno će se povećati sigurnost u prometu, posebice za pješake odnosno najmlađe sudionike u prometu. Grad Novi Marof isprojektirao je i platio pješačku stazu i očekuje se da ŽUC krene s tim projektom.

- Očekujemo da će se završiti gradilište u Grani na kojem radimo etapno već tri godine, a isto tako očekujem radove u Sudovcu kod društvenog doma gdje je uzak dio ceste - rekao je Jenkač ističući da se radi o gradnji nogostupa. Dodao je i da je ŽUC upoznat s tim svim problemima i da Grad ne može biti nositelj tih aktivnosti, ali je spreman pomoći u projektiranju i sufinanciranju samih radova.