Novi Marof: Podijeljeno 18 novih naknada za novorođene

| 10.10.2016. u 16:11h | Objavljeno u Našim krajem

Po četvrti puta u ovoj godini, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, u ime grada Novog Marofa, podijelio je 18 novih naknada za novorođene, za što je izdvojeno 23,5 tisuća kuna.

Naknada će svakako dobro doći u prvim danima kada su troškovi zasigurno veliki. Običaj je da se naknada uruči u gotovini pa smo tako napravili i ovoga puta, a vi, dragi roditelji, najbolje znate na što ćete utrošiti sredstva- rekao je prilikom podjele naknada Jenkač.

Dodao je da Grad Novi Marof isplaćuje naknade u približno istom iznosu kao i ostali gradovi u Varaždinskoj županiji.

-Želja je i namjera da se, prema mogućnostima proračuna, ta naknada ubuduće i poveća – zaključio je Jenkač.

Naime, do sada je ukupno podjeljeno 86 naknada te prema odluci grada Novog Marofa pravo na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno prvo dijete imaju roditelji ili samohrana majka u iznosu od 1.000,00 kuna, a za drugo i svako naredno dijete, novčana potpora se povećava za 500,00 kuna po djetetu.

Sudeći prema dosadašnje četiri podjele naknada ova će godina premašiti prethodnu po iznosu sredstava namijenjenih za naknadu za novorođene. Dosada je osiguran iznos od 121,5 tisuća kuna dok je u cijeloj prošloj godini za 102 naknade utrošeno 148,5 tisuća kuna. Dodajmo da je 2014. za naknade novorođenima utrošeno 147 te godinu dana ranije 177 tisuća kuna. Približan iznos, odnosno 170 tisuća kuna, predviđen je za 2016.

Iako ova sredstva ni izbliza ne rješavaju sve financijske potrebe mladih roditelja gradonačelnik Jenkač smatra da je svaka pomoć dobrodošla i da grad na taj način, u skladu sa svojim mogućnostima, izlazi ususret roditeljima novorođenih.

Osim podjele naknada novorođenima Grad Novi Marof i na druge načine pomaže obitelji i mlade. Radi se o sufinanciranju prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola, zatim stipendiranju studenata, sufinanciranju vrtića. Tako je samo u prošloj godini isplaćen iznos od 2,8 milijuna kuna za sufinanciranje cijene vrtića. Ta razina izdvajanja sredstava predviđena je i u ovoj godini.

Gradonačelnik Jenkač je zaključio da su izdvajanja za najmlađe, zatim za vrtićki uzrast kao i kasnije programa obrazovanog sustava te izdvajanja za socijalno ugroženu skupinu građana, svakako jedan od prioriteta gradske uprave.

Galerija slika