Nikolina Vrtar nova predsjednica lepoglavskog Savjeta mladih Foto: Grad Lepoglava

Nikolina Vrtar nova predsjednica lepoglavskog Savjeta mladih

Varaždinske vijesti | 27.9.2018. u 18:44h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Savjet mladih grada Lepoglave na svojoj je posljednjoj sjednici donio dva važna zaključka. Prvi se tiče pokretanja izrade novog Gradskog programa za mlade, a drugi kako bi izabrali novu predsjednicu pa će tako umjesto Martine Lončarek lepoglavski gradski Savjet mladih voditi Nikolina Vrtar.

Podnoseći izvještaj o aktivnostima Savjeta mladih grada Lepoglave između dvije sjednice, dosadašnja je predsjednica Savjeta mladih Martina Lončarek istaknula sudjelovanje predstavnika Savjeta mladih na 1. konferenciji savjeta mladih Varaždinske županije, Jailhouse festival kao i inicijativu „Idemo na PRC“. Spomenula je i planirane aktivnosti Savjeta mladih do kraja godine, a kao najznačajniju aktivnosti istaknula izradu novog Gradskog programa za mlade.

- Gradski program za mlade Grada Lepoglave strateški je dokument koji kreiramo s ciljem poboljšanja položaja mladih u društvu i povećanja kvalitete života mladih u lokalnoj zajednici. Predstavlja iskorak Grada Lepoglave u stvaranju institucionalnog okvira razvoja politike za mlade, prema kojem sestrateški promišlja o potrebama mladih, izazovima s kojima se susreću u svakodnevnom životu te načinu prevladavanja postojećih prepreka – kazala je Lončarek.

U izradu će se na principima strukturiranog dijaloga i suodlučivanja, a vodeći se načelom supsidijarnosti, aktivno uključiti Grad Lepoglava o čemu je govorio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

-  Mladi su heterogena društvena skupina koja se razlikuje prema obrazovnim postignućima, profesionalnom statusu, obrascima ponašanja, stilovima života, političkim opredjeljenjima i nizu drugih detalja. Međutim, zajednička im je pripadnost određenoj dobnoj skupini i to onoj između 15. i 30. godine života. Na području grada Lepoglave, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, živi 8.283 stanovnika, od kojih 1.531 mladih u dobi od 15. do 30. godine, čineći tako 19 posto ukupne lepoglavske populacije. Mladi našega grada predstavljaju značajan resurs u koji treba ulagati stvarajući preduvjete za njihovu bolju integraciju u lokalnu zajednicu i omogućavajući im ostvarenje njihovih punih potencijala. Mladi i Grad zajedno će kreirati novi program koji će pokazati sav društveni kapital u Lepoglavi danas, jer mladi su naša sadašnjost - rekao je Kovač.

Osim rasprave o odrađenim i planiranim aktivnostima, na kraju sjednice članovi Savjeta mladih na osobni zahtjev razriješili su dužnosti dosadašnju predsjednicu Martinu Lončarek dok će njezinu funkciju jednoglasnom odlukom preuzeti dugogodišnja članica Odreda izviđača Lepoglava i članica Savjeta mladih u drugom mandatu Nikolina Vrtar.