Dvije žene i dvoje djece otrovali se ugljičnim monoksidom zbog neispravnog bojlera

M.P./Varaždinske vijesti | 23.2.2018. u 10:20h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog povrata dimnih plinova u stambeni prostor, jučer između 10 i 11 sati, u Ulici Bartola Kašića u Varaždinu uslijed trovanja ugljičnim monoksidom (CO) ozlijeđene su dvije žene (41 i 66 godina) te dvoje djece (12 i 15 godina).

Liječnička pomoć pružena im je u varaždinskoj Općoj bolnici. Policijski službenici u suradnji sa Inspektorom za zaštitu od požara i eksplozija, kao i tehničkih službi poduzeća za održavanje plinskih instalacija obavili su očevid kojim je utvrđeno da je u obiteljskoj kući uslijed korištenja plinskog protočnog bojlera zbog pomanjkanja kisika došlo do neispravnog izgaranja zemnog plina uslijed čega je došlo do povrata plinova u stambeni prostor.

Kako bi se izbjegli tragični događaji, iz policije upozoravaju građane da je obavezno da plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) servisiraju ovlašteni stručni serviseri jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva.

Što se tiče dimnjaka, također je potrebno da ih barem jednom godišnje redovito pregledavaju ovlaštene i stručne osobe, dok izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.

Iz policije ovim putem savjetuju građanima:
• ne palite krute energente u kućištima za gorivo
• prilikom korištenja peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari)
• očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, pa vrući pepeo nemojte bacati u kontejnere za smeće ili druga odlagališta
• provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem

Označeno u