Na prvi svibnja Dan otvorenih vrata dječjeg vrtića Sračinec

VV | 1.5.2017. u 10:13h | Objavljeno u Našim krajem

Dok se diljem Hrvatske slavio prvi svibnja, Međunarodni dan rada, u Općini Sračinec odlučili su pozvati mještane na obilazak nove zgrade dječjeg vrtića koja je pred završetkom. Primili su ih načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, njegov zamjenik Krunoslav Lukačić te predstavnica izvođača radova Detmers kontejner d.o.o. Maja Buconjić. Pozivu se odazvao i župan Varaždinske županije Predrag Štromar te potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

- Željeli smo obilježiti prvi svibnja na jedan drugačiji način i pokazati vam kako teku radovi. Vrtić još nije do kraja završen, do kraja mjeseca bi svi građevinski radovi trebali biti završeni. Ovaj je vrtić napravljen prema uzoru na onaj u gradu Samoboru, koji smo posjetili i bili oduševljeni. Moderno, lijepo, funkcionalno i ono što nam je bilo važno, povoljno. Više sam puta objašnjavao zašto smo u izgradnju vrtića išli vlastitim sredstvima, odnosno kreditom HBOR-a s 3% kamate. Napravljena je takozvana studija isplativosti, gdje smo dobili rezultate prema kojima je ovo za roditelje djece najjeftinije rješenje. Više od 5.000 kuna godišnje po djetetu plaćali bi za smještaj u vrtić djeteta da smo ga financirali preko EU fondova. Morali bi imati svoju ustanovu sa svim što to sa sobom nosi. - rekao u svom obraćanju okupljenima načelnik Božidar Novoselec.

Nova zgrada vrtića sagrađena je od modularnih panela, a ukupna površina je 700 kvadratnih metara.
- Diljem Hrvatske posjetio sam brojne vrtiće, od klasične gradnje pa do gradnje kakva je pred nama. Posjetili smo spomenuti vrtić u Samoboru i krenuli smo u realizaciju projekta. Ono dalje znate, bit će to predivno mjesto za djecu i na ponos svima nama. - rekao je zamjenik načelnika Krunoslav Lukačić.

Zanimljivo je da je za ovaj objekt kompletna dokumentacija bila pripremljena tako da je građevinska dozvola bila odobrena za samo jedan dan. Ovakva gradnja je izuzetno dobro prihvaćena u Europi i osobito u skandinavskim zemljama.

U ovom će prostoru boraviti pet odgojnih skupina u prostorima sa sanitarnim čvorovima. U sklopu objekta je polivalentna dvorana, a cijeli je objekt opremljen štedljivom LED rasvjetom. Ovakvi objekti u klasičnoj gradnji koštaju 7 do 10 milijuna kuna, a ovaj je objekt koštao oko 3.8 milijuna kuna. - rekla je predstavnica izvođača radova Detmers kontejner d.o.o. Maja Buconjić.

Kada se nova zgrada spoji sa starom bit će mjesta za šest odgojnih skupina koje će na raspolaganju imati oko 900 kvadratnih metara prostora.

Prisutnima su se prigodnim riječima obratili i župan Predrag Štromar i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak koji su svima zaželjeli sretan Praznik rada, a vodstvu općine čestitali na skorom dovršetku velikog projekta.

Galerija slika