Na području Grada Novog Marofa uređen šumski put na dionici Topličica-Grebengrad

V.V. | 4.5.2018. u 08:29h | Objavljeno u Našim krajem

Na području Grada Novog Marofa uređen je šumski put na dionici Topličica- Grebengrad. Radi se o uređenju 2 kilometra šumskog puta, ukupne vrijednosti investicije 186.000 kuna. Novouređeni put obišli su Zdravko Tušek, ravnatelj Hrvatske poljoprivredno- šumarske savjetodavne službe, i gradonačelnik Novog Marofa, HDZ-ov Siniša Jenkač, koji je istaknuo da se radi o odličnoj suradnji Hrvatske poljoprivredno- šumarske savjetodavne službe, Udruge privatnih šumoposjednika Graber i Grada Novog Marofa te da prometnica ima puno širi značaj.

- Ovo je specifično investiranje. Šumarska savjetodavna služba uređuje putove u dogovoru sa šumarskim udrugama kao što je Udruga privatnih šumoposjednika Graber. Investicija od 186.000 kuna na području Novog Marofa, na dionici Topličica- Grebengrad, u značajnu šumsku prometnicu, vrlo nam je važna ne samo zbog samih šumoposjednika nego i zbog izletnika, zbog planinarskog doma, zbog utvrde Grebengrad - rekao je Jenkač te podsjetio da Grad Novi Marof i Ministarstvo kulture nekoliko godina kontinuirano ulažu u Grebengrad želeći ga pretvoriti u izletište i destinaciju značajnu za Novi Marof.

- I samo postojanje Novog Marofa povezano je s utvrdom Grebengrad iz koje su se grofovi preselili u novi majur po kojem je Novi Marof dobio naziv - dodao je gradonačelnik Novog Marofa poručivši da će prometnica služiti kako privatnim šumoposjednicima pri korištenju šume, tako i brojnim izletnicima i turistima.

Tušek je istaknuo važnost uređenja šumske prometnice.

- Obnova i pojačano održavanje dva kilometra šumske prometnice koja vodi prema Grebengradu omogućit će lakši pristup svim privatnim šumoposjednicima kako bi mogli izvlačiti drvnu masu koju sijeku, ali i svima koji prolaze ovuda - kazao je Tušek naglasivši da je ova prometnica dio realizacije prošlogodišnjih ugovora, nastavljenih s lijepim vremenom ove godine. U više od 100 kilometara uređenih šumskih cesta diljem Hrvatske je i 7 kilometara na području Varaždinske županije, vrijednosti oko milijun kuna.

- Moram pohvaliti angažman lokalnih čelnika i aktivne šumoposjednike, predsjednike udruga, koji s našim savjetnicima šumarske struke obilaze teren i prolaze prometnice koje je potrebno održavati“, dodao je ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i najavio da je za drugi dio ove i početak 2019. godine predviđeno još 14 šumskih prometnica u Varaždinskoj županiji, ukupne duljine 18 kilometara i vrijednosti uređenja dva milijuna kuna.

Označeno u