Kružni tok u Donjem Vratnu uređen je 2007. godine

Na kružnom toku u Donjem Vratnu postavit će se spomenik vinu u obliku grozda?

| 27.11.2017. u 09:25h | Objavljeno u Našim krajem

Desetak godina otkako je izgrađen i pušten u promet, kružni tok u Donjem Vratnu mogao bi dobiti spomenik posvećen vinorodnom kraju u svojoj neposrednoj blizini.

Naime, želja načelnika Općine Vinica Marijana Kostanjevca jest da se na kružnom toku postavi spomenik vinu u obliku grozda koji će, osim posvete vinu, svakako uljepšati i sam izgled kružnog toka.

- Bio bi to spomenik vinu budući da je Vinica poznata po kvalitetnim vinima, u rimsko doba se zvala Vinea... Spomenik smo najprije željeli postaviti na Trgu Matije Gupca, no ipak smo se odlučili za kružni tok. Ova je ideja ujedno na tragu uređenja slovenskih rotora - pojašnjava vinički načelnik.

Dodaje da Općina već ima spreman idejni projekt te suglasnost Hrvatskih cesta s obzirom na to da je kružni tok na državnoj cesti. Budući da se on nalazi i na samoj granici s općinom Cestica, vinički načelnik i cestički načelnik Mirko Korotaj usuglasili su inicijativu. No, nedostaje im novac za realizaciju.

- Projekt imamo i svakako ćemo ga prijaviti na neki od natječaja - najavljuje vinički načelnik.

Osim spomenika vinu, postoji i želja da se na ulazu u Arboretum Opeka postavi spomenik – prvom automobilu. Podsjetimo, grof Marko Bombelles prvi je u Hrvatskoj još 1898. godine dovezao auto upravo u Opeku.

- Taj bismo spomenik financirali iz programa Interreg V-A Slovenija Hrvatska 2014.-2020. koji bi se odnosio na tehničku kulturu i zapravo bi bio nastavak projekta Detox u sklopu kojeg je obnovljena i Vinička tradicijska kuća - pojašnjava Kostanjevac dodavši da je u cijeloj priči sudjelovao i akademski slikar Ivan Mesek, inače porijeklom iz Vinice.

Označeno u