Na izložbi vina ivanečkoga kraja najboljim podrumarima uručene medalje i priznanja Foto: Grad Ivanec

Na izložbi vina ivanečkoga kraja najboljim podrumarima uručene medalje i priznanja

Grad Ivanec/vv | 19.6.2023. u 17:30h | Objavljeno u Našim krajem

Šampionom izložbe proglašeno je bijelo vino – sauvignon ivanečkog vinogradara Luke Lančića. Enolozi su 26 vina ocijenili zlatnima, 59 srebrnima, a 22 brončanima, dok je 14 vina nagrađeno priznanjima

Članovi Udruge vinara i vinogradara Peharček okupili su se u petak, 16. lipnja, u Ribičkom domu Ivanec na 24. izložbi vina ivanečkoga kraja, koja se tradicionalno održava u povodu Dana grada. Na prigodnoj svečanosti najboljim podrumarima uručene su medalje i priznanja. 

Okupljenim vinogradarima i gostima uvodno se obratio predsjednik udruge Željko Đurin te podsjetio da je na ovogodišnje ocjenjivanje (održano u travnju u društvenom domu u Knapiću) pristiglo 117 uzoraka vina i četiri uzorka rakije. Ocijenila ih je sedmeročlana komisija sastavljena od enologa na čelu s predsjednikom Davorom Hižakom.

Šampionom izložbe proglašeno je bijelo vino – sauvignon ivanečkog vinogradara Luke Lančića. Enolozi su 26 vina ocijenili zlatnima, 59 srebrnima, a 22 brončanima, dok je 14 vina nagrađeno priznanjima.

-Već dugi niz godina član sam komisije koja ocjenjuje ivanečka vina i iz godine u godinu svjedočim porastu njihove kvalitete. Na svakom novom ocjenjivanju ivanečka vina su sve bolja. Iako su pojedine susjedne županije (Međimurska) marketinški otišle puno dalje, a k tome raspolažu i količinama, s ponosom mogu reći da na ocjenjivanjima kojima nazočim ivanečka vina stoje uz bok međimurskim! A ako su uz bok međimurskima, to znači da se mogu mjeriti i s vinima najboljih hrvatskih vinskih regija – istaknuo je Davor Hižak.

11501.jpeg

11503.jpeg

Osvrćući se na šampionsko vino L. Lančića, naglasio je da njegov okus, miris i ekstrakt govori o tome da je u svakom pogledu riječ o odličnom vinu.

Svim vinogradarima obratio se i gradonačelnik Milorad Batinić te kazao da je ugodno iznenađen ocjenom ivanečkih vina koju je iznio D. Hižak:

-Ivanečko vinogorje u ukupnosti nema dovoljne količine vina kojima bi moglo intenzivnije konkurirati na širem tržištu, ali zato imate kvalitetu. S obzirom na poznatu izreku o tome da gorice ne trebaju gospodara, nego slugu, te iziskuju velik angažman, posebno me veseli što među vama vidim i mlade vinogradare – istaknuo je, među ostalim, gradonačelnik te vinogradarima uputio čestitke.

Batinić je ujedno L. Lančiću uručio šampionski zlatni pehar, dok je D. Hižak dodijelio priznanja i medalje svim vinogradarima koji su proizveli zlatna vina.

Ocjenjivanje i 24. izložbu vina Udruge Peharček i ove je godine novčano podupro Grad Ivanec.

Nakon službenog dijela, druženje vinogradara nastavljeno je uz specijalitete koje su pripremili njihovi najbolji kuhari, naravno, uz uživanje u dobroj ivanečkoj kapljici.