"Međimurje – hotel s 1000 zvjezdica" - regionalni susret astronomskih društava

VV | 18.8.2023. u 14:09h | Objavljeno u Našim krajem

Zavirite na površinu Sunca, posjetite planetarij na otvorenom i promatrajte Perzeide uz predavanje Ante Radonića u sklopu astronomskog piknika „Štrigovska zvjezdana noć” ili sudjelujte u panel raspravi!

Astronomsko društvo „Vega” Čakovec organizator je 1. Regionalnog susretu astronomskih društava s prekograničnog područja Hrvatske i Slovenije „Međimurje – hotel s 1000 zvjezdica”. Susret će se održati u Međimurju 19. i 20. kolovoza 2023. s ciljem promocije astronomije, razmjene iskustva te stvaranje snažne regionalne mreže partnerstva koja može doprinijeti razvoju astronomije na regionalnoj i međunarodnoj razini te pokretanju novih projekata. U Međimurju će se tim povodom okupiti veći broj zaljubljenika u svemir, a dio programa susreta namijenjen je i javnosti.

Madjerka_Zoran_Novak.jpg

U Čakovcu će tako u subotu, 19. kolovoza od 9 do 11 sati na Trgu Republike u sklopu projekta „Sunce, naša zvijezda” biti organizirano promatranje Sunca, sunčevih pjega i baklji solarnim teleskopima, a izložit će se i veći broj teleskopa namijenjenih noćnom promatranju neba. Samo otvorenje manifestacije održat će se u Tehnološko inovacijskom centru Međimurja s početkom u 11:30, nakon čega slijedi panel rasprava na temu „Svjetlosno onečišćenje”. Program u večernjim satima seli u Štrigovu gdje će se na prostoru uz vidikovac „Mađerkin breg” u suradnji s Općinom Štrigova održati prvi astronomski piknik „Štrigovska zvjezdana noć”. Uz veći broj teleskopa kojima će se moći promatrati planete ali i maglice, poznati popularizator znanosti Ante Radonić će u 21 sat održati prigodno predavanje u planetariju na otvorenom, pod zvjezdanim nebom. Nakon predavanja posjetitelji se mogu opustiti i promatrati još uvijek vidljive Perzeide uz uživanje u (g)astronomskoj ponudi, a s obzirom na to da je riječ o astronomskom pikniku, organizatori pozivaju sve da ponesu podloge za sjedenje. U slučaju lošeg vremena, predavanje će biti organizirano u Domu kulture Štrigova.

Susret završava u nedjelju, 20. kolovoza kad gostujući astronomi dolaze u Mursko Središće gdje će od 10 do 12 sati na šetnici sv.Barbare biti organizirano još jedno promatranje Sunca solarnim teleskopom, a na astro-kavi će se moći popričati o svim temama koje vas zanimaju vezano uz astronomiju.

Svi programi su besplatni, a dodatne informacije možete pronaći na Facebook stranici astronomskog društva Vega ili na www.advega.hr

ADVEGA_PLAKAT_-_Medjimurje_hotel_s_1000_zvjezdica_w_1.jpg

Sunce_Zoran_Novak.jpg

Označeno u