Maruševečki kuburaši u subotu sudjeluju na 25. smotri kuburaša u Zaboku Foto: Josip Vrbanec

Maruševečki kuburaši u subotu sudjeluju na 25. smotri kuburaša u Zaboku

Varaždinske vijesti | 19.8.2017. u 07:58h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Kolovoz i rujan mjeseci su kada članovi Kuburaške udruge Maruševec (KUM) bilježe nastupe gotovo svakoga tjedna.

Tako su 5. kolovoza sudjelovali u programima na obilježavanju 22. godišnjice Oluje i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti koji je organizirala UDVDR PŽ ogranak Maruševec. U srijedu je pak odrađen nastup u Druškovcu kod kapelice Svetoga Roka gdje su poslije svete mise već po tradiciji pokazali umijeće pucanja iz starih kubura.

- Zanimljivo je da se prvi spomen pucanja iz kubura i mužara na maruševečkom području spominje upravo za Rokovo 16. kolovoza 1862. godine tako da je ovogodišnji nastup ujedno bio i obilježavanje 155-te godišnjice. Dan prije, kuburaši su bili gosti Športskog kuburaškog društva Radobojska kubura na obilježavanju blagdana Velike Gospe. Kuburaška udruga Maruševec u subotu će, 19. kolovoza, pak sudjelovati na 25. smotri kuburaša čiji je organizator i domaćin Kuburaško društvo 'Grof Kulmer' iz Zaboka pokraj OŠ Ksavera Šandora Gjalskog - najavljuju iz KUM-a.

Navedena manifestacija je, kažu, jedina takvog karaktera u Hrvatskoj te će se na događanju moći vidjeti na stotine kuburaša, stotine različitih kubura, kao i različite odore koje krase svako društvo prema njezinoj povijesti. Očekuje se nastup 35 kuburaških društva iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije. Organizatori prije svega očekuju lijepo druženje i dobru feštu uz bogatu gastronomsku ponudu, a predviđena je i tombola na kojoj je glavna nagrada kubura. Program počinje u 10 sati.