Lepoglava: Započela izgradnja vodospremnika u Borju Foto: Grad Lepoglava

Lepoglava: Započela izgradnja vodospremnika u Borju

Varaždinske vijesti | 23.6.2017. u 18:56h | Objavljeno u Našim krajem

U visinskoj zoni Borja u Lepoglavi započela je izgradnja vodospreme i precrpne stanice koji će biti dio Varkomovog sustava vodoopskrbe na području Lepoglave.

Vrijednost navedenog projekta, kojemu je investitor tvrtka Varkom, iznosi oko milijun kuna, a njime će se osigurati nesmetana opskrba vodom za domaćinstva priključena na Varkomov vodoopskrbni sustav vodom s Ivančice koja će se prikupljati u navedenom vodospremniku.

- Nakon što je Varkom izgradio dio vodoopskrbnog sustava u Lepoglavi te nakon što smo osigurali da njime kvalitetnom vodom s Ivančice opskrbljujemo naše građane, nastavlja se širenje i razvoj vodoopskrbnog sustava koji dio većeg projekta aglomeracije Lepoglava, a kojim ćemo u budućnosti riješiti pitanje odvodnje i vodoopskrbe za cijelo područje Lepoglave i to prvenstveno sredstvima Europske unije – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Projekt aglomeracije podrazumijeva izgradnju sekundarne mreže sustava za odvodnju otpadnih i oborinskih voda na području Lepoglave i naselja u njenoj okolici, zatim glavnog kolektora i, pokaže li studija isplativosti potrebu za njime, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

- Želja nam je do 2023. izgraditi sustav odvodnje i ponuditi građanima još viši životni standard, ali i izbjeći plaćanje kazni Europskoj uniji koja je odredila rokove do kada sustavi odvodnje moraju biti izgrađeni i stavljeni u funkciju. Mi smo već odradili jednu fazu tog projekta izgradnjom djela sustava odvodnje vrijednosti 8.5 milijuna kuna, financiranu od strane Hrvatskih voda i manjim djelom sredstvima Grada Lepoglave. Gradnja vodospremnika jedan je segment u realizaciji cjelokupnog projekta - rekao je Škvarić te još jednom istaknuo da gradnja novog sustava nema veze s lokalnim vodovodima koje Grad neće zatvarati niti gasiti već će gradnjom novog sustava ponuditi alternativu odnosno ispoštovati propise i zakonske obaveze nametnute od strane Europske unije svim jedinicama lokalnih samouprava.