Lepoglava dobila bespovratna sredstva za energetsku obnovu zgrade gradske uprave

| 23.1.2019. u 19:54h | Objavljeno u Našim krajem

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar posjetio je 22. siječnja Lepoglavu i tom prigodom gradonačelniku Marijanu Škvariću uručio Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade gradske uprave.
Naime, Gradu Lepoglavi je kroz natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" odobreno sufinanciranje projekta energetske obnove zgrade gradske uprave u iznosu od 606.416,70 kuna. Više je to od polovice sredstava potrebnih za realizaciju projekta obnove zgrade vrijednog 1.215.974,71 kuna.
- Obnovom će zgrada biti ugodnija za boravak, a smanjit će se potrošnja energenata. Sredstva koja će se pri tom uštedjeti moći će se uložiti za druge potrebe kao što je uređenje vrtića, škola, cesta, rasvjete – istaknuo je potpredsjednik Vlade, Predrag Štromar.
Zahvalivši Vladi i njenom potpredsjedniku Predragu Štromaru, gradonačelnik Marijan Škvarić, koji je Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade primio u nazočnosti predsjednika Gradskog vijeća, Roberta Dukarića, pojasnio je da će se dodijeljenim sredstvima financirati obnova 80 godina stare zgrade na kojoj će biti izvedeni zahvati na hidroizolaciji podruma, obnovi vanjske ovojnice i zamjeni dotrajalih krovova. Pored toga, postojeći sustav za grijanje vode zamijenit će se novim, energetski učinkovitim sustavom koji će za grijanje potrošne vode koristiti solarni sustav ugrađen na zgradu. Izgradit će se i rampa za lakši pristup zgradi osobama s invaliditetom te osobama smanjene pokretljivosti.
- Ovo je već četvrti projekt koji smo realizirali ili je u fazi realizacije, a za koji smo sredstva dobili kroz natječaje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Sredstva koja ćemo uštedjeti ovim projektom koristit ćemo za daljnje podizanje standarda naših građana – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić dodavši da su u Gradu Lepoglavi postavljeni visoki ciljevi što se standarda građana tiče te da se za njihovo dostizanje uspješno koriste sredstva resornih ministarstava i fondova
Europske unije.