Kuburaška udruga Maruševec nastupila u završnom programu 57. Đakovačkih vezova

Općina Maruševec/vv | 10.7.2023. u 21:40h | Objavljeno u Našim krajem

Članovi Kuburaške udruge Maruševec (KUM) glasnim pucanjem iz kubura označili su početak smotre

U nedjelju je središtem Đakova prošao svečani mimohod u sklopu završnog programa ovogodišnjih 57. Đakovačkih vezova, manifestacije izvornog narodnog folklora međunarodnog karaktera.

Domaćini i brojni posjetitelji uživali su u defileu tradicijskih slavonskih narodnih nošnji i napjevima starih slavonskih pjesama posljednjeg dana Đakovačkih vezova. Iz inozemstva u mimohodu su sudjelovale folklorna skupina zemlje-partnera Republike Sjeverne Makedonije, iz Meksika, te skupine iseljenih Hrvata iz Chicaga i Detroita, SAD, njemačkog Stuttgarta, Unde u Mađarskoj, te Roškog Polja, Mostara i Širokog Brijega iz BiH.

090723-dj-vezovi-kum-marusevec-8_Large.jpg

090723-dj-vezovi-kum-marusevec-7_Large.jpg

090723-dj-vezovi-kum-marusevec-5_Large.jpg

090723-dj-vezovi-kum-marusevec-2_Large.jpg

090723-dj-vezovi-kum-marusevec-1_Large.jpg

Predstavljajući Općinu Maruševec i Varaždinsku županiju, program najvećeg hrvatskog tradicionalnog festivala, po deveti puta svojim su prisustvom i nastupom uveličali članice i članovi Kuburaške udruge Maruševec – KUM.

Đakovački vezovi u 57. izdanju pobudili su izniman interes folklornih skupina i županijskih smotri. Svečani mimohod središnja je, najreprezentativnija priredba Đakovačkih vezova, a ove godine u njemu je sudjelovalo 60 folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva, s 2.500 sudionika, 40 okićenih svatovskih zaprega i 50 jahača. Programu je nazočio i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša koji je čestitao članicama i članovima Kuburaške udruge Maruševec na čuvanju naše tradicije i kulture koju su predstavili širokoj publici na najvećem hrvatskom tradicionalnom festivalu u Đakovu.

090723-dj-vezovi-kum-marusevec-10_Large.jpg

Nakon povorke, program Đakovačkih vezova je premješten u Štrosmajerov park, gdje je održana Međunarodna smotra folklora, kao i Smotra folklora Hrvatske na kojoj su nastupili i KUD Salinovec te KUD Braća Radić iz Visokog. Uoči nastupa, članice i članovi Kuburaške udruge Maruševec glasnim pucanjem iz kubura označili su početak smotre.

090723-dj-vezovi-kum-marusevec-9_Large.jpg