Kneginečki proračun za 2018. iznosi 25 mil. kuna: Manje sredstava strankama, više za dječji vrtić Foto: VV arhiva

Kneginečki proračun za 2018. iznosi 25 mil. kuna: Manje sredstava strankama, više za dječji vrtić

I.D./Varaždinske vijesti | 21.11.2017. u 14:44h | Objavljeno u Našim krajem

U ponedjeljak, 20. studenog u prostorijama Općine Gornji Kneginec održana je sedma redovna sjednica Općinskog vijeća Općine Gornji Kneginec. Općinski Proračun za iduću godinu usvojen je na prijedlog općinskog načelnika Gorana Kaniškog, i to u iznosu od 25 milijuna kuna, kao i njegove projekcije za 2019. i 2020. godinu, te ostali prateći akti.

Najznačajnije investicije uvrštene u proračun Općine Gornji Kneginec za iduću godinu su izgradnja Vatrogasnog doma DVD Kneginec Gornji, prenamjena zgrade dosadašnjeg dječjeg vrtića u Školskoj ulici u Gornjem Knegincu u objekt javne namjene, izgradnja spojne ceste Toplička-Knegingradska, izgradnja nerazvrstanih cesta i pješačkih staza, infrastruktura u Poduzetničkoj zoni, projekt Turističko-rekreativne zone na Varaždinbregu, sufinanciranje izgradnje kanalizacije putem Aglomeracije Varaždin, izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete, održavanje cesta i javnih površina, nastavak izgradnje "street workout" parkova te niz manjih projekata, kao i sredstva potrebna za subvencioniranje poduzetništva, za društveni život općine, te provođenje socijalne politike tijekom iduće godine.

Tako će i iduće godine biti isplaćena "uskrsnica" za umirovljenike, za nezaposlene osobe prijavljene na Zavodu za zapošljavanje te za osobe prijavljene na Centru za socijalnu skrb Varaždin koji su korisnici zajamčene minimalne naknade. Predviđena su i uvećana sredstva za isplatu jednokratne novčane naknade za opremu novorođenčeta (rodiljne naknade) u iznosu od 2.000 kuna po djetetu, a do sada je ta naknada iznosila tisuću kuna.

U odnosu na 2017. godinu, u proračunu za iduću godinu smanjena su sredstva za rad političkih stranaka sa 70.000 kuna na 8.250 kuna godišnje, te nisu predviđena sredstva za mjesne izbore jer je, temeljem dogovora na međustranačkom vijeću, odlučeno da se neće održati izbori za vijeća mjesnih odbora, već će se participacija građana u odlučivanju na najnižoj razini u državi ostvarivati direktno putem zborova građana po naseljima koje će sazivati općinski načelnik i predsjednik Općinskog vijeća, kao što je to bila praksa već ove godine.

Upravo kroz te uštede, smanjenjem sredstava za političke stranke i neodržavanjem izbora za mjesne izbore, osigurano je povećanje sufinanciranja rada općinskog vrtića za 100.000 kuna godišnje, odnosno sa ukupno 1.230.000 kuna.

Nakon usvajanja općinskog proračuna za iduću godinu i pratećih akata, općinski vijećnici donijeli su i Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Općine Gornji Kneginec kojom je regulirano pitanje mjesne samouprave i način sazivanja zborova građana po naseljima te je donesena odluka o izmjenama i dopunama Odluke o općinskim porezima Općine Gornji Kneginec kojom se brišu odredbe vezane uz ukinuti porez na nekretnine, sukladno odredbama Zakona o izmjenama Zakona o lokalnim porezima.

U nastavku sjednice općinski vijećnici donijeli su Odluku o financiranju produženog boravka učenika Osnovne škole Kneginec Gornji u 2018. godini, za što je u općinskom proračunu za iduću godinu osigurano 100.000 kuna. Prihvaćen je i Program utroška sredstava šumskog doprinosa za 2018. godinu, te je dana prethodna suglasnost Općinskog vijeća na nacrt Izmjena i dopuna Statuta Dječjeg vrtića Bubamara.

Pred sam kraj sjednice, temeljem provedenog postupka nabave, općinski vijećnici donijeli su odluku o sklapanju ugovora s tvrtkom Oprema Radman iz Zagreba, za dobavu i ugradnju kuhinjske opreme za novoizgrađeni dječji vrtić u Gornjem Knegincu, s cijenom u iznosu od 230.000 kuna. Ujedno je, istaknuto je na sjednici, zbog više radnji koje su po mišljenju struke morale biti izvedene tijekom radova, odobreno i sklapanje aneksa ugovoru za izgradnju dječjeg vrtića s postojećim izvođačem radova, kako bi se moglo pristupiti izradi okončane situacije.