Knegincu i Ludbregu odobrena sredstva za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

N.P./ Varaždinske vijesti | 18.7.2018. u 17:02h | Objavljeno u Našim krajem

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Općini Gornji Kneginec i Gradu Ludbregu projekt nabavke posuda za plastiku i biokompostera za domaćinstva.

Sredstava za nabavu spremnika osigurana su u okviru europskog Kohezijskog fonda u visini od 85 posto ukupne vrijednosti nabave, a preostala sredstva u visini 15 posto osigurat će se u proračunima navedene Općine i Grada. Ugovor je sklopljen između Ministarstva zaštite okoliša i energetike kao Posredničkog tijela razine 1, Fonda kao Posredničkog tijela razine 2 i Fonda kao korisnika.

Ukupan iznos nabave za Općinu Gornji Kneginec iznosi 644 tisuće kuna, a projekt obuhvaća nabavu 1.720 kanti za plastiku (umjesto sadašnjih žutih vreća), te 1.350 biokompostera koji će biti podijeljeni domaćinstvima koja neće preuzeti kante za biootpad. Navedena oprema biti će nabavljena putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a mještanima će navedena oprema biti podijeljena besplatno

Ukupna procijenjena vrijednost nabave u Gradu Ludbregu iznosi 1,5 milijuna kuna.
- Ovaj je projekt nastavak svega onoga što smo već poduzeli po pitanju odvajanja otpada, a zajedno s komunalnim poduzećem Lukom učinili smo velike napore na stvaranju uvjeta kako bi u kućanstvima započelo pravilno razvrstavanje otpada po vrstama materijala. Ovim najnovijim projektom planiramo nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada i to za prikupljanje miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Nabavljena predviđena komunalna oprema, kante i kontejneri, bit će podijeljena kućanstvima i manjim dijelom pravnim osobama s područja grada Ludbrega. Ukupno će biti podijeljeno 2438 komada kanti za prikupljanje papira/kartona, 2425 komada kanti za prikupljanje plastike, dok je za prikupljanje tekstila predviđena nabava 19 metalnih kontejnera te 963 komada kanti za prikupljanje biootpada.